Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Misa zahvale za beatifikaciju kardinala Stepinca

Đakovo (IKA/TU DJOS)

Misa zahvale za beatifikaciju kardinala Alojzija Stepinca, čija se 25. obljetnica obilježila u rujnu 2023. godine, slavljena je u nedjelju, 29. listopada 2023. u katedrali sv. Petra u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Misi je prethodila molitva krunice te molitva za hrvatski narod upućena Blaženoj Djevici Mariji. Misno slavlje prevodio je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj, a propovijedao je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren. Koncelebrirali su župnik Župe Svih svetih u Đakovu vlč. Ivan Lenić i kanonik Prvostolnog kaptola u Đakovu mons. Luka Marijanović.

Mons. Zlatko Koren je u homiliji podsjetio na obljetnice u 2023. godini, a potom je, sukladno nedjeljnim liturgijskim čitanjima, predstavio bl. Alojzija Stepinca kao „ustrajnoga borca“ za pravednost, nadasve svjedoka ljubavi prema Bogu i bližnjemu, prema hrvatskome narodu. Istaknuo je potrebu prepoznavanja dobra oko sebe i u svojoj domovini te promicanja ozračja u kojem se vrednuje najprije ostvareno dobro. Zatim je naglasio važnost zajedništva na svim razinama, tako i u vlastitom narodu, koje je poticao bl. Alojzije.

Govoreći o bl. Alojziju Stepincu, propovjednik je vjernike podsjetio je na sv. Ivana Pavla II., beatifikaciju kardinala Stepinca i privrženost obojice Blaženoj Djevici Mariji, kao i na važnost marijanske pobožnosti za duhovni život svakog katolika Hrvata.

Tijekom pobožnosti i mise u katedrali su bile izložene relikvije bl. Alojzija Stepinca pred kojima su svećenici s ministrantima, te vjernicima prije završnoga blagoslova molili molitvu za njegovo proglašenje svetim.

Na misi je pjevao ženski vokalni sastav „Ad astra“ iz Slavonskog Broda, koji je nakon mise izveo nekoliko sakralnih pjesama.