Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan bolesnika obilježen u Lječilištu Topusko

Topusko (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u ponedjeljak 11. veljače u kapeli Gospe Lurdske u Lječilištu Topusko, misno slavlje u povodu 27. svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske.

Koncelebrirali su povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić, domaći župnik fra Goran Rukavina i o. Ivan Magdić.

Na početku biskupa su pozdravili župnik Rukavina i ravnatelj Lječilišta Topusko i Top Termi dr. Domagoj Mosler koji je istaknuo kako se ovim zajedničkim okupljanjem, a osobito kroz misu, jednoglasno i jasno priziva u svijest duhovna dimenzija bolesti, uz sve druge koje ona ima.

Slavlju su nazočili i načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić, načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut te bolesnici, liječnici, medicinsko osoblje i vjernici župe Topusko.

U homiliji biskup je podsjetio kako je Svjetski dan bolesnika ustanovio sveti papa Ivan Pavao II. baš na blagdan Gospe Lurdske kako bi se po čitavom svijetu na taj dan posebno molilo za bolesnike, liječnike i medicinsko osoblje, ali i za obitelji bolesnika koje često trpe i nose veliki križ.

Govoreći o pročitanom ulomku Evanđelja po Marku, biskup je rekao kao ono govori upravo o ozdravljenju bolesnih. Isus je ulazio u gradove i sela, a odasvud su mu dolazili i donosili bolesnike ne bi li se barem dotakli skuta njegovih haljina, vjerujući da će ozdraviti. Zanimljivo je to da je Isusov dolazak donio ljudima veliku nadu, probudio ju je u mnogima koji su je već gubili. Zapravo, Isus kao Sin Božji donio im je mogućnost novoga života. Često se u susretu s bolesnicima Isus najprije zaustavio na njihovoj duši. Tako je jednome bolesniku koji je bio uzet i nije bilo mjesta za njega u kući gdje je bio Isus, pa su ga njegovi prijatelji spustili kroz krov na užetima, Isus prvo rekao: ‘opraštaju ti se grijesi’, a ne: ‘evo ustani i hodaj’. Čudili su se Židovi kako on to govori i zašto je tu važnije govoriti o duši nego o tijelu, a on im je rekao: ‘da znate da je Sin čovječji vlastan opraštati grijehe’. Tako je ozdravio i dušu i tijelo tog bolesnika. I za nas je najvažnije da u susretu s Isusom doživimo zdravlje svoje duše i nađemo mir svoga srca, da u svojoj nutrini pronađemo sigurnost da nas Bog voli i da nismo sami na ovom svijetu. Kada se to dogodi u mnogim ljudima se i tjelesno zdravlje probudi jer im se vratila radost života. Često je to najteže, ljudi venu jer su izgubili smisao i radost života, a onda se to odražava i na tjelesnom području. Molimo da tako i mi probudimo tu želju, da nam je potrebno Isusa samo dotaknuti, samo skute njegovih haljina dodirnuti. On je tu s nama, doći se nam i u pričesti, on je upravo naš Ozdravitelj i Spasitelj, poručio je biskup nakon čega se osvrnuo i na ovogodišnju poruku pape Franje za Svjetski dan bolesnika, ističući kako „ona govori da je svaki život dar i budući da smo svoj život besplatno primili, dužni smo ga besplatno darivati svojim bližnjima“.

Nakon mise u Top Termama predstavljena je monografija „Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“ dr. Milana Pelca. Knjigu su predstavili biskup Košić i autor. Monografiju su zajednički objavili Sisačka biskupija i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, a donosi prikaz dva misala i jednog antifonara koji spadaju među najvrjednije, najljepše i najraskošnije knjige koju posjeduje hrvatska kultura i s kojima se ni jedna slična reprezentativna liturgijska knjiga ne može usporediti. Sami misali napisani su krajem 15. stoljeća na poticaj i uz financijsku potporu biskupa Jurja koji je bio rodom iz Steničnjaka kraj Topuskog, a bio je i opat cistercitske opatije u Topuskom, ali nisu završeni za vrijeme njegova života, te su doprinos izradi tog djela dali i kardinal Toma Bakač, te biskup Aleksandar Ignacije Mikulić.