Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan Ivana Pavla II. u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci

Rijeka (IKA)

Bogoslovno sjemenište “Ivan Pavao II.” u Rijeci 22. listopada proslavilo je blagdan svog nebeskog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje u kapeli Bogoslovnog sjemeništa predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić te podsjetio na dane boravka Svetoga Oca upravo u ovom sjemeništu u lipnju 2003. godine.

„Okupili smo se da Bogu zahvalimo što je svojoj Crkvi darovao za dugogodišnjeg predvodnika sv. Ivana Pavla II., 264. Petrova nasljednika“, rekao je u propovijedi nadbiskup te pozvao okupljene vjernike, bogoslove i svećenike da u primjeru svetog pape stalno pronalaze putokaze za život. Njegovo papinsko geslo bilo je „Totus tuus“ – „Sav Tvoj!“ čime je sebi odredio da će nasljedujući Mariju pripadati Kristu. „Neka nam sv. Ivan Pavao II. pomogne da nam ‘Totus tuus’, ne bude samo lijepa fraza nego temelj na kojem ćemo graditi svoj život s Bogom i drugim čovjekom. A Marija neka nam bude u tome zagovornica i pomoćnica“, poručio je nadbiskup.

Podsjetio je i na tri apostolska pohoda Ivana Pavla II. Hrvatskoj koja su uvijek donosila važne poruke vjernicima i narodu. „On je, možda više nego ikoji od njegovih prethodnika, Crkvu, a to znači i sve nas pozivao da se otvorimo Kristu, kako bismo se, otvorivši se njemu, otvorili i jedni drugima, kako pojedinci, tako i pojedine skupine i čitavi narodi“, istaknuo je nadbiskup.

Prvi je put Hrvatsku posjetio 11. rujna 1994. u jeku krvavog rata, kada je stigao u Zagreb i na Hipodromu slavio misu za oko milijun vjernika. Četiri godine kasnije došao je opet u Hrvatsku gdje je u Svetištu Marija Bistrica pred više od pola milijuna ljudi proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Treći njegov pohod Hrvatskoj bio je ujedno njegovo 100. apostolsko putovanje u inozemstvo, koje je sadržajno bilo i najbogatije. Na tom putovanju obišao je gotovo cijelu Hrvatsku. Sjedište mu je bilo u Rijeci, u zgradi bogoslovnog sjemeništa. Odatle je pohodio najprije Dubrovnik, a zatim Osijek, da bi potom, dan kasnije, Duhove proslavio u Rijeci svečanom misom na Delti, uz sudjelovanje svih hrvatskih i bosanskohercegovačkih biskupa te velikog mnoštva vjernika uz najviše predstavnike svjetovnih vlasti. Papin boravak u Rijeci odvijao se pod geslom: „Obitelj put Crkve i naroda.“ Slijedećeg je dana Sveti Otac otputovao u Rim, a prije toga se zaustavio u Zadru gdje je u prisutnosti svih hrvatskih i bosanskohercegovačkih biskupa, velikog broja svećenika, redovnika, redovnica i vjerničkog puka na zadarskom forumu slavio Službu Riječi.

„Doista smo za vrijeme njegova boravka među nama osjećali Božji mir u srcima i u gradu, zajedništvo, sreću i radost, i to stvarno svi, kako vjernici tako i oni koji se takvima ne priznaju. Svi su Papu radosno dočekivali i pozdravljali kad je dolazio i kad je odlazio“, prisjetio se nadbiskup Devčić tih nezaboravnih dana njegova boravka u Rijeci.