Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan Odjela za sestrinstvo HKS-a i premijera filma Spremno služiti čovjeku

Zagreb (IKA)

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak 15. listopada obilježen je Dan Odjela za sestrinstvo i premijerno prikazan film „Spremno služiti čovjeku“ generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslava Novaka.

Program je započeo slavljem mise u sveučilišnoj kapeli, a potom je uslijedila svečana akademija u Velikoj dvorani HKS-a i premijera filma.

Film je posvećen svim medicinskim sestrama, medicinskim tehničarima i svim studentima sestrinstva na HKS-u. Snimljen je između dvije faze epidemije covida-19 u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. U filmu progovaraju medicinske sestre, studentice i mentorice studenata HKS-a, o svom iskustvu života i rada u prvom susretu s epidemijom.

Rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić izrazio je zahvalnost dr. Novaku koji je prihvatio ideju da režira film koji govori o služenju čovjeku te je zajedno s doc. dr. sc. Martom Čivljak napravio scenarij. Zahvalio je docentu dr. Roku Čivljaku i dr. Alemki Markotić koji su također pomogli u nastajanju filma.

„Film svjedoči o veličini poziva i siguran sam da će naći mjesto i vrijednost i među budućim studentima i da će biti važno svjedočanstvo za buduće generacije naših studenata. Siguran sam da će mnoge generacije u njemu naći poticaj za svoj daljni rad“, rekao je prof. Tanjić.

Dr. Novak istaknuo je kako je film nastao u hodu tijekom prvog „lockdowna“. „U jednom razgovoru docent dr. Roko Čivljak je rekao zašto ne bismo vidjeli izbliza i kamerom zabilježili kako to iskustvo koronavirusa žive medicinske sestre“, rekao je. Objasnio je da im je cilj bio iz prve ruke čuti kako su se s epidemijom suočavali oni koji nisu bili pacijenti, nego su pacijentima i pogođenima pomagali.

„Zajednički nazivnik čitavog filma leži u njegovu naslovu“, istaknuo je. Na koncu je zahvalio pročelnici Čivljak koja mu je pomogla i zajedno s njim nekoliko puta išla u Kliniku „Dr. Fran Mihaljević“. „Film je samo djelić iskustva koje sam ja doživio među našim studenticama i ako osjetite potrebu poslije filma zapljeskati – to je samo za njih“, zaključio je dr. Novak.

rektor Željko Tanjić