Budi dio naše mreže
Izbornik

Dekanska konferencija u Đakovu

Đakovo (IKA)

U Nadbiskupskom domu u Đakovu 18. svibnja 2020. održana je dekanska konferencija Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Dekanskom konferencijom predsjedao je nadbiskup Đuro Hranić, uz sudjelovanje pomoćnog biskupa i generalnog vikara Ivana Ćurića, ravnatelja UZUK-a Mate Gašparovića i kancelara Ordinarijata Drage Markovića. Na konferenciji su sudjelovala 14-orica dekana, jedan bilježnik dekanata i jedan izaslanik dekana. Glavni dio radnoga susreta bio je na temu Pastoralno-katehetsko djelovanje i liturgijsko-sakramentalni život u aktualnim okolnostima prevencije od zaraze Covid-19.

Nakon molitve i pozdravnih riječi, nadbiskup Hranić je podsjetio da su hrvatski biskupi na temelju preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, obavijestili crkvenu javnost o popuštanju prethodnih mjera zaštite od pandemije te je i on, kao dijecezanski biskup, uputio pismo svećenicima i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije o liturgijskim slavljima i pastoralnim okupljanjima u skladu s ublaženim mjerama koje su nastupile 2. svibnja ove godine. S obzirom na nadolazeće vrijeme i nove okolnosti izazvane pandemijom Covid-19 nadbiskup Hranić je s dekanima raspravio pojedina pitanja pastoralnog života, kao i plan nekih zajedničkih susreta na dekanatskoj ili nadbiskupijskoj razini.

Budući da je ove godine na Veliki četvrtak Misa posvete ulja, u kojoj redovito sudjeluje većina dijecezanskih i redovničkih svećenika, slavljena s veoma malim brojem nazočnih, nadbiskup Hranić pozvao je sve svećenike da se okupe na zajedničkom euharistijskom slavlju u đakovačkoj katedrali u ponedjeljak 1. lipnja 2020., u 10 sati. Tom prigodom svećenici će imati priliku zajednički obnoviti svoja obećanja te će se obilježiti srebrni, zlatni i dijamantni svećenički jubileji desetorice svećenika, među kojima je i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. Tom će prigodom svi svećenici moći preuzeti sveta ulja, posvećena na Veliki četvrtak te ih ponijeti i svečano unijeti u svoje župne crkve.

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, na svečanom euharistijskom slavlju u 10:30 u đakovačkoj katedrali, bit će prezbitersko ređenje đakona Matije Aušića i Mateja Perića.

Posebno važno područje predstavlja pitanje župne kateheze. Nadbiskup je uputio poziv župnicima da uz pomoć roditelja, vjeroučitelja i drugih župnih suradnika, poštujući važeće epidemiološke mjere, organiziraju župnu katehezu odraslih, djece i mladih, pri čemu mogu zamoliti pomoć Nadbiskupijskoga katehetskog ureda. Poseban naglasak nadbiskup je stavio na katehetsku i duhovnu pripravu prvopričesnika i krizmanika, podsjećajući da je kvalitetna evangelizacija temelj sakramentalizacije, te je sve one koji su uključeni u katehetski rad pozvao da djeci i mladima omoguće što kvalitetniju pripremu za pristup sakramentima.

S obzirom na upute o liturgijskim slavljima, nadbiskup Hranić uputio je snažan poziv svećenicima da se slavlje sakramenta pomirenja, tj. osobna ispovijed omogući svim vjernicima u njihovim župnim zajednicama, poštujući pritom sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kad su u pitanju slavlja prvih pričesti, župnici će u dogovoru s roditeljima razmotriti najprikladnije vrijeme i način slavlja prve pričesti u svojim župama (počevši od 20. lipnja). Podjelu sakramenta svete potvrde u dogovoru s Nadbiskupskim ordinarijatom moguće je planirati u razdoblju od 20. lipnja do kraja srpnja, te od početka rujna do nedjelje Krista Kralja.

S obzirom na zaručničke tečajeve upućena je molba svim odgovornima da, vodeći računa o važećim epidemiološkim mjerama, najave i ponovno započnu njihovo održavanje.

Svi pastoralni i formativni programi predviđeni nadbiskupijskim Kalendarom susreta od početka ožujka do sada, bili su odgođeni do daljnjega, a predviđa se da se i ostali susreti planirani do konca lipnja dokinu te da se neki od njih planiraju za pastoralno-katehetsku godinu 2020./2021. Tijekom sjednice bilo je, također, govora i o dovršetku preostalih kanonskih i dekanskih vizitacija župa te o pojedinačnim susretima dekana s nadbiskupom Hranićem.