Budi dio naše mreže
Izbornik

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

Šibenik (IKA)

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti. (Izmijenjeno 14. studenoga 2023.)

APOSTOLSKA POKORNIČARNA, radi povećanja vjere u vjernika i spasenja duša, snagom ovlasti koje joj je na osobit način udijelio Presveti u Kristu Otac i Gospodin naš, Gospodin Franjo, po božanskome promislu Papa, slijedom molbi nedavno podastrtih od strane o. Josipa Ivanovića OFM Conv., rektora Nacionalnoga svetišta svetog Nikole Tavelića, od Šibenske biskupije Preuzvišenog Biskupa snažno podržanih, u povodu šestote obljetnice crkve svetog Franje Asiškoga, iz nebeske riznice Crkve dobrostivo udjeljuje potpuni Oprost, uz uobičajene uvjete (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu Svetog Oca) vjernicima koji se iskreno kaju, zahvaćenima ljubavlju, od dana 29. studenoga 2022. sve do dana 4. listopada 2023., koji također mogu namijeniti kao zagovor za duše vjernih koje su u Čistilištu, ako kao hodočasnici pohode crkvu svetoga Franje Asiškog i ondje pobožno prisustvuju jubilejskim obredima i posebnim prigodama, kao što je već naznačeno u pismu, ili bar provedu određeno razdoblje u pobožnomu razmatranju, zaključivši Molitvom Gospodnjom, Vjerovanjem i zazivima Blaženoj Djevici Mariji, svetima Franji Asiškomu i Nikoli Taveliću.

Starci, bolesnici i svi ostali koji iz teškoga razloga ne mogu izaći iz domova, jednako mogu postići Oprost, uključivši odluku i nakanu da će se ispovjediti, čim im se pruži prigoda da ispune tri uobičajena uvjeta, ako se jubilejskim slavljima duhovno združe i milosrdnom Bogu prikažu svoje molitve i boli ili pak neugodnosti vlastita života.

Da bi se zato pristup dobivanju božanskoga oproštenja po ključevima Crkve što lakše pastoralnom ljubavlju omogućio, ova Pokorničarna ustrajno traži da se oci iz Reda manje braće konventualaca, kojima su crkva svetog Franje Asiškog odnosno Nacionalno svetište povjereni, spremna i plemenita duha daju slavljima Pokore.

Ovo vrijedi samo za ovu prigodu. Bez obzira na bilo što suprotno.

Dano u Rimu, iz sjedišta Apostolske pokorničarne 15. dana studenoga, 2022. godine od Utjelovljenja Gospodinova.

Mauro kard. Piacenza
Viši Pokorničar

Krzysztof Nykiel
Zamjenik


Produženje do 2024. godine je Apostolska pokorničarna udijelila je 19. rujna 2023.

Dani u kojima će biti moguće izmoliti oprost su:

  • blagdan Svih svetih franjevačkoga reda – 29. studenoga,
  • obljetnica izbora pape Franje – 13. ožujka,
  • svetkovina posvete crkve – 31. svibnja,
  • blagdan suzaštitnika crkve, sv. Antuna Padovanskoga – 13. lipnja,
  • svetkovina sv. Petra i Pavla – 29. lipnja,
  • blagdan Rana sv. Franje Asiškoga – 17. rujna,
  • uočnica i svetkovina sv. Franje Asiškoga – 3. i 4. listopada,
  • blagdan sv. Nikole Tavelića – 14. studenoga;
  • osim naznačenih blagdana, vjernici mogu tijekom godine izabrati i dan po vlastitom izboru te toga dana izmoliti potpuni oprost za sebe ili dušu vjernog pokojnika.