Budi dio naše mreže
Izbornik

Delegacija CRS-a posjetila predsjednika Hrvatskog Caritasa

Varaždin (IKA)

Delegacija Međunarodnoga američkog Caritasa, Catholic Relief Services, posjetila je u četvrtak 2. lipnja u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu predsjednika Hrvatskog Caritasa biskupa Božu Radoša, priopćili su iz Hrvatskoga Caritasa.

Delegaciju su predstavljali regionalni direktor za Europu, Bliski Istok i Aziju Kevin Hartigan, programski menadžer za Hrvatsku Kevin Raabe i predstavnica CRS-a za Regiju Balkan Sanela Imamović. Susretu su nazočili generalni vikar i predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola te predstavnici Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, u pratnji Suzane Borke, zamjenice ravnatelja Hrvatskog Caritasa.

Tim je susretom započeo pilot-projekt zbrinjavanja ukrajinskih izbjeglica u Republici Hrvatskoj prilikom kojeg je biskup Radoš gostima predstavio dosadašnje aktivnosti Hrvatskog Caritasa vezane uz pružanje pomoći ljudima stradalima ratom u Ukrajini a smještenih na području njegove biskupije.

Pod vodstvom ravnatelja Caritasa Varaždinske biskupije Šole te tajnika biskupa Varaždinske biskupije vlč. Marka Domitera, delegacije su obišle nekoliko lokacija, između ostalih i Donji Kraljevec, gdje je trenutno smješteno petnaestero žena i djece. Društvena integracija se uspješno provodi. Naime, jedan dio žena je zaposlen dok su djeca integrirana u hrvatski obrazovni sustav, poručili su iz Hrvatskoga Caritasa.

Predstavnike CRS-a zanimalo je što se trenutno može učiniti za njih i koje su njihove buduće potrebe. Za početak, ovaj će se pilot-projekt provoditi u nekoliko biskupija na području Hrvatske biskupske konferencije, pokrivat će osnovne egzistencijalne potrebe, ali i pravnu pomoć, kao i različite socijalne i karitativne usluge koje Caritasi i inače nude korisnicima u svojoj mreži. Planira se i nastavak projekta, koji bi u drugoj fazi omogućio uključenje i većeg broja nad/biskupijskih Caritasa.