Budi dio naše mreže
Izbornik

Deseta obljetnica smrti mons. dr. sc. Antuna Čečatke

Đakovo (IKA/TU)

Misu u spomen desete obljetnice smrti mons. dr. sc. Antuna Čečatke, đakovačkog župnika, u srijedu 15. ožujka 2023. u đakovačkoj katedrali, predslavio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

U uvodu u slavlje biskup Ćurić spomenuo je papu Franju koji poziva vjernike da učvrste svoju vjeru.

„Razmatrajmo i mi večeras, braćo i sestre, to Kristovsko lice Crkve, potom ono sinodalno koje nas upućuje da čujemo glas jedni drugih i onda još jedno lice Crkve, ono pastirsko, da gledamo pozive, poticaje, službu i svjedočanstva naših pastira. I večeras sabrani u ovoj katedralnoj crkvi u krilu zajednice naše nadbiskupije ali i na poseban način ove župne zajednice spominjemo pokojnoga pastira svećenika, profesora dr. Antuna Čečatku koji je na današnji dan preminuo, prije 10 godina. Činimo večerašnji spomen s velikim, velikim pouzdanjem u Gospodina. Prisjećamo se baš njegova svjedočanstva, tako snažno pokazane njegove jednostavnosti, pristupačnosti, neke oduševljenosti koja se toliko puta znala začuditi, iznenaditi, a onda pokazati zanos i veliku ljubav i veliku strpljivost. Tako nam je drago da smo sabrani ovdje večeras da molimo za njegov pokoj i da zahvaljujemo za njegovo svjedočanstvo“, rekao je predslavitelj.

Uz biskupa Ćurića misu su suslavili mons. Luka Marijanović i vlč. Stjepan Sokolović – kolege iz generacije pokojnoga Čečatke – te sadašnji župnik preč. Ivan Lenić, rektor sjemeništa vlč. Stjepan Radić i županjski župnik vlč. Robert Jugović.

Homiliju je izrekao mons. Marijanović spominjući se pokojnoga župnika Čečatke. „Mi danas ne činimo ništa drugo nego se spominjemo onoga na što nas potiče pisac poslanice Hebrejima „sjećajte se svojih glavara koji su vam navješćivali Božju riječ. Isus Krist isti je jučer, danas i dovijeka.  Mi smo Bogu zahvalni što je služba pokojnoga Čečatke bila poput službe Mojsija u Starom Zavjetu, a to je ponavljati svome narodu poslušaj Izraele zakone i uredbe kojim vas učim da biste ih vršili i tako poživjeli… I on sam, ne samo da je učio nego je i vršio zakone. Tako nam je dao primjere istinskoga čovjekoljublja, bogoljublja i domoljublja. Bio je 17 godina župnik Župe Svih svetih u Đakovu i prof. istočnog bogoštovlja na KBF. Također je bio imenovan i kanonikom Stolnoga kaptola. I izvrsno je poznavao djelo i misao biskupa Strossmayera. Župnik Čečatka se pred Bogom zauzimao za nas i tražio je da nas Gospodin Bog pomiluje i želio je da se Božje milosrđe očituje u našim životu. Vjerujem da je on ostvario svoje svećeničko poslanje. Kao zahvalni vjernici što smo župnika Antuna imali u svojoj sredini molimo da on koji je obnašao župničku službu  u Župi Svih Svetih bude pridružen svima svetima i izbranim“, rekao je među ostalim.

Na kraju bogoslužja biskup Ćurić je zapjevao istočni akatist Kristu te se i na taj način spomenuo pokojnoga dr. Čečatke i istočnoga bogoslovlja. I preč. Lenić se prigodnim riječima prisjetio bivšega župnika i profesora te je zahvalio svima koji su došli moliti i zahvaliti za njegov život.

U poslijepodnevnim satima župnik Lenić je predvodio molitvu na grobu pokojnoga dr. sc. Antuna Čečatke čije je tijelo sahranjeno u grobnici Stolnoga kaptola na đakovačkom groblju. Molitvi je uz župljane bilo nazočno nekoliko svećenika i milosrdnih sestara Svetoga Križa.