Budi dio naše mreže
Izbornik

Dikasterij za kauze svetaca: Nerođeno dijete obitelji Ulma kroz mučeništvo je kršteno krvlju

Vatikan (IKA)

Budući da su skrivali Židove od nacista, njemački okupatori ubili su cijelu obitelj Ulma. Sada će biti proglašena blaženom, također i najmlađe dijete rođeno u vrijeme mučeništva. Vatikan je u utorak 5. rujna jasno potvrdio kako stvarno nekršteno dijete doista može postati blaženim, izvještava katholisch.de.

Nerođeno dijete obitelji Ulma, koje će ovog vikenda, u nedjelju 10. rujna, biti proglašeno blaženim, primilo je krštenje krvlju kroz mučeništvo svojih roditelja. Istaknuo je to Dikasterij za kauze svetaca u utorak 5. rujna u priopćenju, odnosno bilješci objavljenoj na svojim mrežnim stranicama. Wiktoria Ulma bila je u „poodmakloj trudnoći“ u vrijeme ubojstva, kojim su ona i njezina obitelj postali žrtve, a sin je „rođen u vrijeme mučeništva svoje majke“, prema priopćenju koje potpisuju kardinal prefekt Marcello Semeraro i tajnik Dikasterija nadbiskup Fabio Fabene. Kao razlog za pojašnjenje, Dikasterij se poziva na „nedavno objavljenu vijest u tisku“ o mučeništvu obitelji, ne navodeći daljnju pozadinu.

U životopisu obitelji objavljenom prošle godine u povodu izdavanja dekreta o proglašenju blaženima već je naglašeno da je to dijete primilo krštenje krvlju. Dekret se izričito odnosi na Jozefa i Wiktoriju Ulmu i njihovo sedmero djece, pa tako uključuje i nerođeno dijete. Beatifikacija sljedeće nedjelje u selu Markowa, gdje je živjela obitelj Ulma, prva je u kojoj se jedno takvo dijete službeno prima u krug svetaca ili blaženika. Beatifikacijom se blaženika može regionalno javno častiti i moliti ga za zagovor. Tek nakon kanonizacije dopušteno je javno štovanje u cijeloj Crkvi.

Proglašeni „Pravednicima među narodima“

Obitelj Ulma ubila je njemačka policija u Poljskoj 1944. jer su godinu i pol dana skrivali osam Židova na svojoj farmi od okupacijskih snaga kako bi ih zaštitili od deportacije u logor istrebljenja. Osam muškaraca i žena strijeljano je prije obitelji Ulma. Obitelj se u Poljskoj smatra simbolom pomoći Židovima i mučeništva tijekom njemačke okupacije. Izraelski memorijalni centar Yad Vashem dodijelio je 1995. godine članovima obitelji Ulma počasnu titulu „Pravednika među narodima“.

Osim sakramentalnog krštenja vodom, Crkva od najstarijih vremena poznaje i krštenje krvlju. „Oduvijek je Crkva čvrsto uvjerena da su svi koji su podnijeli smrt radi vjere, premda nisu primili krštenje, kršteni svojom smrću za Krista i s njime. To krštenje krvlju, kao i želja za krštenjem, donose plod krštenja, a da po sebi nisu sakrament“, kaže Katekizam Katoličke Crkve. Za djecu koja umru a da nisu krštena, Katekizam kaže da su ona povjerena Božjem milosrđu i da postoji opravdana nada da za njih postoji put spasenja, izvještava katholisch.de.