Budi dio naše mreže
Izbornik

Dječji vrtić sv. Pavla apostola na Pujankama obilježava 25. obljetnicu postojanja

Split (IKA/TU)

Dječji vrtić sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu slavi 25. obljetnicu postojanja bogatim duhovnim, edukativnim i kulturnim programom od 3. do 10. studenoga.

Misu s blagoslovom djece i obitelji u nedjelju 6. studenoga u crkvi sv. Pavla na Pujankama predslavio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Fankopan Velić.

Na početku slavlja riječi dobrodošlice uputio je župnik don Božo Renjić, zahvalivši u svoje ime i ime župnog vikara don Ivana Odrljina svim dosadašnjim župnicima i župnim vikarima koji su djelovali u župi, djelatnicama, stručnom osoblju i odgojiteljicama u vrtiću koje savjesno obavljaju svoj vrlo zahtjevan posao, koji iziskuje mnogo strpljenja i truda. Vrtić je zajednica djece i odraslih u kojoj se uči i raste, razvijaju se potencijali, socijalna i emocionalna inteligencija, zadovoljavaju se osnovne potrebe i stječu različite vještine. Vrtić se kroz ovih dvadeset i pet godina obnavljao, kako materijalno tako i duhovno uz profesionalno usavršavanje njegovih djelatnica sve da bi život djece u ovom vrtiću učinili ljepšim i kvalitetnijim, kazao je don Božo. Budući da djeca dosta vremena provode u vrtiću, istaknuo je važnu ulogu odgajateljica u životu djece a što prepoznaju i roditelji.

Potom se prigodnim riječima obratila nova ravnateljica vrtića Lidija Markičević, dugogodišnja odgajateljica u vrtiću. „Dječji vrtić Svetog Pavla apostola danas slavi poseban dan. Točno 25 godina djelujemo u župi i u ime župe kao mjesto okupljanja, druženja, učenja, rasta i međusobnog pomaganja djece predškolske dobi, ali i nas odraslih koji smo tu zaposleni, na zadovoljstvo roditelja, a tako i na  dobrobit Župe čije ime nosimo. U ovih 25 godina mnoge su uspomene, mnogi izazovi i uspjesi u svakoj godini. Rasli smo i mijenjali se, ali ono što je uvijek isto je dječja radost, osmijeh i veselje. Zbog njih i jesmo danas okupljeni u velikoj župnoj zajednici. Iako maleni, njihova su iskrena i čista srca puna ljubavi i žara , njihove su kreativne misli i ideje one koje nas pokreću, od njih svakodnevno učimo kako prihvatiti drugačijeg od sebe bez predrasude i razmišljanja, kako pomoći svom prijatelju u nevolji i kako utješiti onog tko je žalostan“, kazala je Markičević.

Sada u vrtiću ima oko stotinu djece, a do sada je kroz njega prošlo ukupno 1200 djece. Neki od njih već su zasnovali svoje obitelji i dovode svoju djecu u vrtić. To nam govori kako vrijeme brzo prolazi, ali i to da su vrijednosti koje promiču i dalje aktualne. „Kada govorimo o vrijednostima, želim istaknuti da nam je bitno da u radu s djecom govorimo o Bogu, zajedno se molimo te posebno njegujemo partnerstvo s roditeljima koji su prvi odgojitelji svoje djece. Mi smo ovdje kao produžena ruka roditeljima u odgajanju za dobrotu, iskrenost, suosjećajnost i pomaganje drugima, marljivost. Ne zaboravite da su djeca prirodno otvorena i upućena duhovnosti, u sebi spontano osjećaju prisutnost živoga Boga , žude za ljubavlju kao i svi mi, a koju nam jedino Bog može dati. Zato je Isus i rekao: ‚Pustite dječicu k meni i ne priječite im jer takvima pripada Kraljevstvo nebesko!‘ što smo istaknuli i kao moto naše proslave“, rekla je ravnateljica.

Zahvalila je svim djelatnicima koji su radili u DV sv. Pavla, bilo kao zamjena bilo kao stalni zaposlenici ili pak kao stručni suradnici, za trud i zalaganje koje su uložili tijekom svih proteklih godina da bi danas mogli zajedno slaviti taj dan. Zahvalila je i svim roditeljima koji su ih svesrdno podržavali u zajedničkom hodu u odgoju djece. Pozdravila je župnika don Božu Renjića koji je velikodušno podržao organizaciju proslave, a posebno generalnog vikara don Franju Frankopana Velića, kojemu je tom prigodom jedna djevojčica u ime Vrtića uručila prigodan dar.

Don Franjo Frankopan zahvalio je za srdačnu dobrodošlicu, prenijevši pozdrave i čestitke splitsko-makarskoga nadbiskupa Dražena Kutleša, koji je odsutan zbog obveza u Rijeci i Istri. „Okupili smo se danas oko Isusa da od njega primimo ljubav i da tu ljubav širimo dalje“, kazao je don Franjo uvodeći u misu.

U propovijedi je kroz razgovor s djecom govorio o vjerskom odgoju i bitnim istinama vjere kojima djecu uče roditelji, prvi odgojitelji u vjeri a onda i katolički vrtići koji učvršćuju tu klicu vjere. Roditeljima u vjerskom odgoju njihove djece zasigurno pomažu djedovi i bake, ali i šira crkvena zajednica poput katoličkog vrtića kojega djeca doživljavaju svojim drugim domom u kojemu se igraju, crtaju i druže, uče vrednotama i vrlinama, uče jedni drugima reći, što često ističe i papa Franjo, „molim, hvala, oprosti.“ Don Franjo je dječicu, koja su ispunila crkvu, kroz primjer sv. Pavla, zaštitnika župe i vrtića, potaknuo na ustrajnost i hrabri hod s Kristom.

Na kraju mise nazočnima se obratio župnik, zahvalivši svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja, svima koji su uputili svoje čestitke, roditeljima na povjerenju i pomoći pri organizaciji proslave dvadeset i petog rođendana vrtića te je pozvao sve na prigodni domjenak u dvorani vrtića. Pjevanje je predvodio župni dječji zbor i starija vrtićka djeca uz klavirsku pratnju Jelene Galić a pod vodstvom voditeljice zbora Jelene Laća Mrdeža.

Program obilježavanja 25. obljetnice postojanja vrtića na Pujankama počeo je 3. studenoga predavanjem defektologinje Martine Šindik o poteškoćama u govoru, potom je o. Branko Zebić predvodio duhovnu obnovu za roditelje, a nastavlja se u utorak 8. studenoga u 11 sati u župnoj crkvi predavanjem dr. med. Anđele Kovačević, specijalistice dječje i adolescentne psihijatrije o utjecaju tehnologije na razvoj djece. U srijedu 9. studenoga u 12 sati je predstava za djecu „Paško u knjižnici“ – gostuje Gradsko kazalište lutaka, a program obilježavanja završava 10. studenoga u 18.30 radionicom za roditelje „Dječjim korakom do Krista“ koju vode Renata Stolnik i Anica Kraljević.