Budi dio naše mreže
Izbornik

Don Ivan Filipović u zagrebačkoj bogosloviji održao predavanje o ovisnostima

Zagreb (IKA)

Sekcija bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, koja se bavi promocijom teološke literature i organizacijom tribina organizirala je u utorak 9. svibnja 2023. predavanje o temi „Ovisnosti“.

Gost predavač bio je svećenik biskupije Saluzzo don Ivan Filipović koji u Hrvatskoj djeluje u zajednici Cenacolo.

Na početku predavanja, bogoslov Hrvoje Havliček predstavio je predavača, njegov životopis i djelovanje bogoslovskoj zajednici, nakon čeka je uslijedio izlaganje.

Don Ivan je na početku predavanja rekao da je ovisnost o drogi 30 godina iza njega te da današnje poslanje kao svećenik vrši da pomogne onima koji se bore sa sličnim problemima. Telefon mu često zvoni jer mnogi traže pomoć u borbama protiv ovisnosti.

Istaknuo je također da je u današnjem svijetu, osobito u Hrvatskoj, sve veći broj ovisnika i to o „modernim drogama“ poput mobitela i kocke, za razliku od 1990. godine kada je teška ovisnost bila najčešće droga. Postoji problem, i to mnogo veći, naglasio je predavač govoreći o radu s ovisnicima o kockanju koje se najviše zamjećuje kod mladih ljudi.

Bogoslovima je posvjedočio svoj put prema prezbiterskom ređenju 2004. godine. Izložio je iskustvo kako pobijediti ovisnost u sebi i započeti novi život.

To je moguće jedino u Kristu, naglasio je. Krist je onaj koji je svojom smrću dao novi život i svaki čovjek koji u sakramentima iskusi Boga, započinje novi život. Jedino u Kristu svaki čovjek može pobijediti svoje ovisnosti i tako biti novi stvor, dodao je.

Govoreći o svom radu, don Ivan je kazao da se kao svećenik često susreće s poteškoćama jer nekad nije u mogućnosti pomoći čovjeku, odnosno, ne zna kako naći pravodobno rješenje.

Zato je na kraju izlaganja pozvao bogoslove da slušaju potrebe ljudi i da im budu na pomoć u svim teškoćama, osobito u borbi s ovisnostima. Predavanje je zaključio ponovivši da iskustvo Krista mijenja život u čovjeku.