Budi dio naše mreže
Izbornik

Donjostubičanci hodočastili sv. Josipu u Karlovac

Karlovac (IKA)

Članovi zborova iz župe Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici, predvođeni župnikom Ivanom Brlečićem, hodočastili su u srijedu 19. lipnja u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu.

Misu je koncelebrirao rektor svetišta mons. Antun Sente. U homiliji, vlč. Brlečić se prisjetio kako je kao bogoslov 1972. posjetio crkvu. „Tada smo došli vidjeti čudo onog teškog doba kada je hrabri župnik Marijan Radanović u neprijateljskom okruženju za Crkvu gradio ovu zgradu-crkvu, ovo svetište i sagradio ga, radosno mogu reći, za sva vremena. Posljednjih nekoliko godina mi Donjostubičanci često hodočastimo ovdje. Ovo je sveto mjesto, prima hodočasnike koji prose milost vjere, zagovor Božjih ugodnika i sv. Josipa“, istaknuo je.

„Bog zajedno s čovjekom stvara bolji i ljepši i sigurniji svijet. Božja zamisao je trajna i jasna. Poteškoća u stvaranju takvog novog Božjeg kraljevstva uvijek dolazi od čovjeka. Čovjek ima svoje interese. Zato Bog mnogima smeta. Smetao je interesima ljudi. No, dragi vjernici, povijest nas uči da svi pokušaji da se Boga Isusa Krista zamijeni čovjekovim idejama do danas nisu uspjeli. Dvije posljednje nedjelje mi u Stubici zahvaljujemo Bogu za uspješan završetak razreda svakog djeteta. Živimo u malom, ali veoma prometnom gradu. Bogu hvala, ni jedno dijete nije stradalo. Zahvaljujemo za zdravlje djedova i baki koji ispraćaju i dočekuju svoju unučad, za brižne očeve i majke koji uz sve drugo uče svoju djecu Boga poznavati i Boga priznavati. U ovoj posebnoj hodočasničkoj prilici molimo zagovor sv. Josipa za sve obitelji u župi. Za jedne, da i dalje budu vidljivo odani Bogu, za druge da to postanu. Sv. Josipe budi i dalje brižni zagovornik cijelog hrvatskog naroda i naše Donjostubičke župe“, zaključio je.

Pjevanje su predvodili zbor mladih „Mala Kap“ pod ravnanjem Hrvoja Đurđevića uz orguljsku pratnju Marte Pišković i župni zbor „Trojstvo“ pod vodstvom Mirjane Horvat.

Pri kraju misnog slavlja, o povezanosti sa sv. Josipom posvjedočili su Dragec i Mara Šutila, bračni par koji je nedavno proslavio pedeset tri godine zajedništva te živi u Karlovcu i Njemačkoj. „Kada smo u Hrvatskoj, rado dolazimo u ovo Josipovo svetište. Od našeg boravišta u Njemačkoj do Blatnice u Hrvatskoj ima 924 kilometra i još uvijek se sami možemo prevesti vlastitim automobilom. Moj muž ima osamdeset, a ja sedamdeset i jednu godinu. Nije mi problem voziti tako dugačku relaciju u trajanju od jedanaest sati. Imamo četvoro djece, deseto unuče se treba uskoro roditi i svi oni žive u Njemačkoj. Sv. Josip je zaštitnik naše obitelji. Jedno vrijeme naša djeca nisu išla u crkvu. Tada smo svoju djecu u molitvi stavili pod zaštitu sv. Josipa i to se promijenilo. Osobito to vidimo kod naše unučadi koja su jako pobožna, idu redovito na mise, a neki od njih i ministriraju“, posvjedočili su.