Budi dio naše mreže
Izbornik

Dostojanstveno i mirno u Banjoj Luci proslavljena najveća kršćanska svetkovina - Uskrs

Banja Luka (IKA)

Katolici u Banjoj Luci proslavili su radosno, mirno i dostojanstveno najveću kršćansku svetkovinu Uskrs. U svim crkvama okupili su se domaći vjernici, kojima su se pridružili i neki Banjalučani koji su prisiljeni živjeti u inozemstvu.

Posebno je svečano bilo u katedrali, te u središnjoj gradskoj župi Pohoda Blažene Djevice Marije. Uskrsno bdijenje u katedrali predslavio je pomoćni biskup Marko Semren, a u župnoj crkvi biskup Franjo Komarica, koji je tijekom slavlja podijelio sakramente kršćanske inicijacije trima djevojkama te dvojici muškaraca. Njih je kao katekumene pripremao domaći župnik Vladislav Žarko Ošap.

Na Uskrs je u katedrali koncelebrirano misno slavlje predvodio biskup Franjo Komarica. Koncelebrirali su biskup Marko, rektor katedrale Pero Ivan Grgić i župnik V. Ž. Ošap.

Na početku mise biskup Komarica pozvao je nazočne na zajedničku zahvalnu molitvu i prošnju, ne samo za nazočne, nego i za one koji su raseljeni po cijelom svijetu i nemaju u blizini ni katoličke crkve ni mise. Pozvao je i na molitvu za sve druge kršćane po svijetu, kojima se ruše ili pale crkve, te za sve naše sugrađane i sve stanovnike naše domovine, za mir među ljudima i narodima.

U propovijedi je biskup Franjo najprije podsjetio da je Uskrs najveći i najstariji kršćanski blagdan, da se slavi jednom godišnje osobito svečano, ali se slavi i svake nedjelje i kod svake svete mise. „Bez Kristova uskrsnuća čovječanstvo bi danas u mnogo čemu, bilo drugačije, jer ne bi bilo kršćana, ni svega onoga što je kršćansko tijekom svoje dvadeset-stoljetne povijesti učinilo za afirmaciju čovjeka kao bogolikog stvorenja“ istaknuo je biskup.

Osvrnuo se i na dramatična i tragična zastranjenja suvremenog svijeta, osobito u nekim europskim i sjevernoameričkim državama, koje su stoljećima bile kršćanske. Prisjetio se razgovora iz ratnih godina s pariškim nadbiskupom – kardinalom koji mu je izrazio svoju zabrinutost za svoj narod i zemlju: „Očekujem veliku katastrofu jer smo mi izdali vas, jer smo se igrali s Bogom i ismijavali ga, a Bog se neda ismijavati“.

Pozvao je vjernike da budu ljudi utemeljene kršćanske nade i praktične kršćanske vjere, moleći i radeći za pravedni mir i istinsko dobro svih sugrađana, te da pred svima očituju svoju živu vjeru u uskrsnuće Kristovo i svoje vlastito.

Na kraju mise biskup Franjo Komarica predmolio je pobožnost Božjem milosrđu pred slikom „Milosrdnog Isusa“ koja je postavljena u oltarni prostor slično kao što je to učinjeno i po svim župnim crkvama u cijeloj biskupiji.