Budi dio naše mreže
Izbornik

Dovršena obnova drvenog oltara sv. Stjepana u crkvi sv. Frane u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Nakon više od dvanaest godina, dovršena je obnova 380 godina starog pokrajnjeg drvenog baroknog oltara sv. Stjepana u crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) u Šibeniku, koji će biti blagoslovljen u utorak 31. svibnja, na svetkovinu posvete crkve.

Uz veliku svetkovinu visokog jubileja 599. obljetnice posvete crkve i uz slavlje dvanaestoga utorka uoči blagdana sv. Ante, drevna šibenska crkva sv. Frane će istoga dana imati još jedan vrijedan spomen i događaj. Nakon dugogodišnje obnove pokrajnjeg oltara sv. Stjepana, koja je počela 2009. godine, s njega će konačno biti maknute skele te će zasjati u svečanom ruhu.

Svetu misu predslavit će gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić koji će tijekom slavlja svete mise blagosloviti novoobnovljeni oltar.

Oltar potječe iz 1642. godine, a djelo je mletačkog altarista Girolama Ridolfija. Oltarnu palu naslikao je Matej Pončun (Matteo Ponzoni) a prikazuje lik sv. Stjepana Prvomučenika i sv. Augustina, biskupa i crkvenog naučitelja. To je jedan od četiri drvena oltara koja su izrađena i u crkvu sv. Frane u Šibeniku postavljena između 1638. i 1642. godine. To je bilo vrijeme intenzivnog preuređenja crkvenog interijera u barokni stil koji je do danas ostao najdominantniji u toj samostanskoj crkvi.

Drveni oltari iz crkve sv. Frane u Šibeniku (oltar sv. Stjepana, oltar sv. Josipa, oltar sv. Klare i oltar Bezgrješnog Začeća) imaju svojstvo zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Radove na obnovi oltara izvela je tvrtka „Tika art“ iz Šibenika po rukama Tihane Milak, a financiran je u cijelosti sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.