Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. sc. Martin Kugler na HKS-u održao predavanje o ulozi odnosa s javnošću u civilnom društvu

Zagreb (IKA)

U organizaciji Sveučilišnog odjela za komunikologiju, povjesničar, politolog i komunikolog dr. sc. Martin Kugler održao je u četvrtak 30. studenog 2023. predavanje o diskriminaciji kršćana u medijima „Shrinking Space for Christians in the Public Square: How to Make the Issue of Religious Freedom and Discrimination Against Christians Visible to the Public?“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Dr. sc. Kugler predstavio je problem izbjegavanja kršćanskih tema i spominjanja kršćanske vjere u medijima, čak i kada se teme izravno tiču navedene vjere. Pritom je istaknuo primjer bombardiranja crkve na Uskrs na Šri Lanki 2015. godine o kojemu mediji ni jednom riječju nisu spomenuli napad na same vjernike ili da je napad uopće bio potaknut zbog vjerskih razloga. Napomenuo je da u drugim slučajevima sličnih izgreda, osim što ih se u medijima prikriva, katolike se i napada i optužuje.

Predstavio je brojne druge napade na katoličke crkve u Europi i Europskoj uniji te naglasio problem španjolskog antikršćanskog pokreta #fuegoalclero. Zbog navedenih problema, nadodao je da je potrebno buduće novinare kršćane pripremiti za diskriminaciju s kojom se susreću, ali i obrazovati novinare općenito da bi poboljšali kvalitetu i formu informacija i kanala.

Dotaknuo se i protokola i prava Europske konvencije o ljudskim pravima koja ističe pravo na slobodu misli, savjesti i religije te se čak dotiče i prava na odgoj i obrazovanje u duhu religije, unutar obitelji. Dotaknuo se i drugih religija te naglasio kako se religije općenito nerijetko spominju u negativnom narativu. Kako je i sam zaključio, potrebno je da postanemo „kreativna manjina spram ozlojeđene većine“ da bi potaknuli promjene u društvu i svijetu medija.

Za kraj predavanja, publici je izložio godišnje izvješće 2022./2023. sa zaključcima i preporukama za medije u kojima se zalaže za promicanje kršćanstva i smanjenje diskriminacije. Više o izvješću dostupno je i u digitalnom obliku, a više se može saznati i na mrežnoj stranici Observation on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe. Nakon predavanja održan je panel gdje je publika imala priliku postavljati dodatna pitanja dr. sc. Kugleru.