Budi dio naše mreže
Izbornik

Druga korizmena tribina u Požegi o „duhovnosti poduzetništva“

Požega (IKA)

Vladimir Grebenar, profesor i doktor ekonomskih znanosti s nizom međunarodnih certifikata, je u četvrtak 9. ožujka, na drugoj korizmenoj tribini u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, održao predavanje o temi „Duhovnost poduzetništva“ .

Dr. sc. Grebenar u spriječenosti osobnoga dolaska predavanje održao putem videokonferencije.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja, moderatorica tribine Nikolina Bodolović, psihologinja u Katoličkoj gimnaziji u Požegi, pozdravila je prisutne sudionike tribine. Predstavljajući profesora Grebenara, među ostalim je istaknula da je predavač na raznim učilištima iz područja marketinga, poduzetništva, računovodstva, strateškog i operativnog menadžmenta, trgovinskog poslovanja, poslovne komunikacije, obiteljskog poduzetništva, projektnog menadžmenta i upravljanja rizicima te da je objavio više od dvadeset radova u zbornicima sa znanstvenih konferencija i simpozija. Dodala je da je vlasnik i direktor konzultantske tvrtke, rodom iz Vinkovaca, suprug i otac sedmero djece.

Uslijedilo je izlaganje u kojem se predavač na poseban način osvrtao na dijelove Svetog pisma koji se odnose na stvaralački rad i kreativnost. Pojasnio je, među ostalim, da postoji najmanje sedam razloga zašto Isus voli istinsko poduzetništvo te kakav utjecaj na širenje Radosne vijesti može imati malo i mikropoduzetništvo.

Iznio je potom kriterije poslovnog uspjeha prema znanstveno-stručnom pristupu poduzetništva i menadžmenta uspoređujući ih s kriterijima uspjeha koji se nalaze Isusovim prispodobama u evanđeljima.

Nadovezujući se na rečeno, dr. sc. Grebenar je kratko prezentirao model sedmice, odnosno stvaranja svijeta prema Prvom izvještaju o stvaranju iz Svetog pisma uspoređujući ga sa znanstvenim spoznajama i teorijom životnog ciklusa koja se odnosi na prirodni zakon rasta. Povezao je također nekoliko Isusovih prispodoba i pouka s poduzetničkom aktivnosti.

Prikazao je mogućnost i nužnost poduzetničkog ponašanja u poslovnima javne administracije poput škola, bolnica, vojske, policije i dr. u koje treba integrirati poduzetnički način razmišljanja i djelovanja kako bi se spriječila demotivacija i osjećaj.

Predavač je sasvim jasno izložio da poduzetnička aktivnost može biti Božji izbor za čovjeka i mogućnost da se ostvari na putu savršenstva na koji poziva Krist Gospodin u vršenju volje Božje. Štoviše, ustvrdio je da poduzetnička aktivnost uvijek podrazumijeva nadu u uspjeh i nosi sa sobom velike pritiske koje samo Isus može ukloniti. Zato je poduzetnicima koji se neprestano prilagođavaju drugima i zahtjevima tržišta lako navijestiti Radosnu vijest i povezati njihovu misiju s Evanđeljem, zaključio je dr. sc. Grebenar.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava tijekom koje je predavač odgovorio na nekoliko postavljenih pitanja. Moderatorica Bodolović mu je na koncu zahvalila te najavila treću korizmenu tribinu na kojoj će o suvremenim kušnjama vjere koje izgrađuju odnosno razaraju obitelj govoriti Mirjana Radan.