Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan devetnice uoči blagdana blažene Marije Propetoga

Blato (IKA)

Drugoga dana devetnice uoči blagdana bl. Marije Propetoga, u četvrtak 1. srpnja, molilo se za domovinu, mir i slogu, a misu ispred župne crkve u Blatu na Korčuli predslavio je župnik Župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima (BiH) don Josip Galić.

Don Josip je propovijedao o Božjoj riječi – evanđelju, koju toliko puta čujemo, ali nam uvijek zvuči novo jer se uvijek iznova nalazimo u nekoj drukčijoj situaciji. „Lijepi su susreti s Božjom riječi jer živimo u vremenima kada je riječ devalvirala, kada ne znači mnogo. Jedni drugima mnogo obećavamo, dajemo zavjete koji se onda krše, a prijateljstva se lome. Umorni smo od tih obećanja. Blagdani, duhovne obnove, devetnice, nedjeljna misna slavlja – sve su to duhovni punktovi u kojima uzimamo osvježenje, činimo nove zalete, podižemo se u svojim ljudskim padovima. Potrebna nam je moćna riječ da nas uvijek iznova diže. Kad se Isus susreće sa svojim učenicima,pozdravlja ih pozdravom: ‚Mir vama!‘ U svakom susretu nakon uskrsnuća ponavlja im te riječi. Na jednom mjestu kaže: ‚Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem, ne kao što ga svijet daje.‘ Isus nam želi ono što je najvažnije. Mir je doista u temelju ljudske sreće, a biti sretan je najveća težnja ljudskoga života. Materijalne stvari ne mogu ispuniti našu težnju za srećom. Neka mir koji dolazi od Boga, taj istinski Isusov mir siđe na nas, na našu domovinu i na cijeli svijet. Samo s tim Božjim darom možemo biti sretni i odgovorni ljudi“, poručio je propovjednik.

Misu je suslavio župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji vlč. Robert Jugović. Vjernici su imali i mogućnost za sakrament pomirenja u župnoj crkvi, a ispovijedao je župnik Župe Svih svetih don Željko Kovačević.

Prije mise krunicu s otajstvima svjetla predmolile su članice zbora mladih „Stope“, koje su pod vodstvom Ivane Šeparović predvodile pjevanje za vrijeme euharistije.

Nakon euharistijskoga slavlja moćnik je postavljen u župnoj crkvi Svih svetih na blaženičin oltar, gdje su vjernici imali prigodu za osobnu molitvu bl. Mariji Propetoga, da ih zagovara u njihovim potrebama.