Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan Pučkih misija u Župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Drugoga dana Pučkih misija u Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu, na svetkovinu sv. Josipa, u subotu 19. ožujka misu je predslavio don Mihovil Kurkut, SDB, a nakon slavlja održao je duhovni nagovor za očeve i obitelji.

„Ne boj se stado malo, Bog zna što čini!“

Don Mihovil je u homiliji istaknuo primjer svetog Josipa koji svojim djelima „govori“ što znači prihvatiti Božju volju i providnost u vlastitom životu. Josip ne razumije toliko toga što mu Bog govori, ali pokazuje što znači biti Božji, što znači ne bojati se, što znači voljeti nekoga kao što on voli Mariju i što znači biti zaštitnik obitelji. Bez Josipove poslušnosti, nema spasenja! Božji plan spasenja ostvario se i zbog Josipovog i Marijinog: Evo me! Isus je od Josipa, svojeg zemaljskog oca, kao čovjek naučio što njegov nebeski Otac želi od njega. Zato su vjernici pozvani pouzdati se u Gospodina u sadašnjima teškim vremenima u kojima žive jer im sveti Josip svojim životom to svjedoči, poručio je, između ostalog, propovjednik.

Misu je suslavio domaći župnik fra Roko Bedalov, OFM Conv. Pjevanje je predvodio zbor „Fides – Svjetlo malo“ pod vodstvom Martina Šabana.

Drugo desetljeće u životu samostana

Nakon mise župnik Bedalov je prema podacima iz arhiva predstavio drugo desetljeće u životu Samostana Svetoga Duha (1932. – 1942.). Iznio je niz zanimljivosti iz života fratara, a poseban naglasak stavio je na zagrebačkog nadbiskupa Antuna Bauera koji je osnovao Župu sv. Antuna Padovanskoga 1932. godine te blagoslovio novoizgrađenu župnu crkvu na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1934. Također je istaknuo prvu svetu misu koju je toga dana navečer predslavio pomoćni biskup Alojzije Stepinac.

Drugo desetljeće od odlaska franjevaca konventualaca donijelo je i prva svećenička i redovnička zvanja, mnoge aktivnosti za mlade i stare i početak ozbiljne izdavačke djelatnosti, ali je obuhvatilo i razdoblje početkom Drugoga svjetskog rata zbog kojeg su mnogi fratri bili osuđeni i završili u zatvoru.

„Nikad ne odustajte u traženju Isusa!“

Nakon liturgijskog slavlja, don Mihovil je održao duhovni nagovor za očeve i obitelji. Među ostalim, istaknuo je četiri ključne karakteristike koje opisuju svetog Josipa i koje moraju biti primjer današnjim očevima i obiteljima. To su: kreativnost u traženju rješenja, povjerenje u Boga umjesto slušanja vlastitih strahova, suočavanje s vlastitim nesavršenostima u traženju Isusa i vjernost u svakodnevnom činjenju malih stvari.


Drugoga dana misija održan je i susret sa 190 ovogodišnjih prvopričesnika i njihovim roditeljima. Tom prigodom su prvopričesnici po prvi put pristupili i slavlju sakramenta pomirenja.

Ovogodišnje Pučke misije, prve nakon 44 godine, kad su se misionarima salezijancima pridružili sv. Majka Tereza i o. Ante Gabrić, održavaju se u okviru proslave 100. obljetnice dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh.

Misije se nastavljaju u nedjelju kada će misionari don Damir Stojić i don Mihovil predslaviti sve mise; u 7:30, 9, 10:30, 12 i 19 sati.