Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan trodnevnice uoči svetkovine posvete bazilike sv. Antuna Padovanskoga

Zagreb (IKA)

Misu drugoga dana trodnevnice uoči svetkovine posvete bazilike sv. Antuna Padovanskoga i dolaska relikvije bl. Alojzija Stepinca, u srijedu, 22. studenoga 2023. na Svetom Duhu, predvodio je prof. mo. vlč. Miroslav Martinjak.

Na početku mise, okupljenima se obratio rektor bazilike i župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan Marija Lotar, OFM Conv. Zahvalio je na dolasku predvoditelju misnoga slavlja, dirigentu Zagrebačkog katedralnog mješovitog zbora prof. mo. vlč. Miroslavu Martinjaku. „Radosno okupljeni oko sv. Cecilije mučenice, prikladnijega predvoditelja nema“, kazao je fra Ivan Marija o vlč. Martinjaku.

Katolička Crkva 23. studenog slavi spomendan sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe. „Njezino ime je latinskog porijekla, a znači put za slijepe. Izvedeno je iz rimskog obiteljskog imena od latinske riječi caesus, a znači ‚slijep‘“, kazao je na početku homilije vlč. Martinjak.

„Premda su je neki željeli uvrstiti u pobožnu legendu, Crkva ju je priznala mučenicom i najznačajnijom osobom ranoga kršćanstva“, rekao je. Osuđena je na smrt jer je odbila prinijeti žrtvu rimskim bogovima. Stoga je „uvrštena u kalendar spomendana značajnih svetaca mučenika“, napomenuo je. Propovjednik je u homiliji kazao da je sv. Cecilija proglašena zaštitnicom crkvene glazbe zahvaljujući Cecilijanskom pokretu 19. stoljeća.

„Dragi pjevači svete glazbe, vjerujem da vam je čast biti u službi najljepšeg spomen-čina, čina otkupljenja ljudskog roda – euharistije, koja uprisutnjuje cijelu našu povijest spasenja (culmen et fons)“, poručio je pjevačima vlč. Martinjak. Kompleksnost vremena u kojem se živi odražava se, kako je propovjednik rekao, „na svetu glazbu“ „Za primijetiti je da se sve više gubi svetost glazbe, a svjetovni duh nadglasava duh crkvenosti, duh istinske pobožnosti i sabranosti. Gubi se ono što su pape voljeli naglašavati, sensus ecclesiae – osjećaj crkvenosti. Vjerujte, glazba može biti veliki glasnik profanacije i toga su stari ljudi bili svjesni. Ona je kao bijeli papir na kome se sve vidi i ona je prva navijestila krizu vjere već u prošlom stoljeću, neki su to prepoznali, a nažalost neki nisu“, rekao je propovjednik.

„Sabrana, lijepo oblikovana i dolična sveta glazba može potaknuti na obraćenje što su mnogi doživjeli“, napomenuo je vlč. Martinjak te poručio pjevačima da im ne bude teško žrtvovati vrijeme jer svojim glasom mogu „zapaliti oganj u vjerničkim dušama“. Kako bi to opisao, propovjednik je citirao ulomak iz knjige Benedikta XVI. „Duh liturgije“ za kojeg kaže da je bio „zaljubljenik u glazbu, a napose svetu“. „‚Kad čovjek stupi u dodir s Bogom nije više dostatan obični govor. U njegovoj se egzistenciji bude i titraju područja koja sama od sebe postaju pjesmom‘.“ „Nikad ne znate kad ćete svojim pjevanjem dodirnuti ljudsko srce kojem treba okrepa, osvježenje vjere ili čak obraćenje i zato budite svjesni dragi pjevači da vršite mnogovrsnu ulogu. (…) Svoje darove ili svoja mna o kojima danas govori evanđelje iskoristite, umnožite ih pa će Gospodin biti zadovoljan i dati svoj blagoslov“, rekao je pjevačima vlč. Miroslav Martinjak. Na kraju homilije poručio je pjevačima da će ih na putu „umnažanja talenata“, pred Bogom zagovarati te „čuvati čistoću glasa i života“, sv. Cecilija te mučenik – „kojega neki već nazivaju svecem“, bl. Alojzije Stepinac.

Osim župnika Lotara, misu su suslavili ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, ravnatelj Doma sv. Antuna fra Vladimir Vidović, gvardijan Samostana Svetoga Duha fra Josip Petonjić, fra Ivan Penava te župni vikar Župe sv. Antuna Padovanskog fra Zvonimir Pernar.

Nakon mise održan je koncert „Svetoj Ceciliji zahvalni“ u izvedbi zborova bazilike sv. Antuna Padovanskog.

Trećega dana trodnevnice, u četvrtak, 23. studenog 2023. misu će predvoditi župnik Župe sv. Antuna Padovanskog fra Ivan Marija Lotar.