Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugu godinu zaredom Agencija za elektroničke medije s gotovo milijun kuna potiče novinarske projekte

Zagreb (IKA)

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u četvrtak 15. travnja donijelo je Odluku o dodjeli novčanih sredstava po Javnom pozivu za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama (poticanje kvalitetnog novinarstva), stoji u priopćenju Agencije za elektroničke medije (AEM).

Agencija za elektroničke medije drugu godinu za redom provodi projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava u visini od ukupno 983.213,00 kuna novinarkama i novinarima za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa.

Na Javni poziv pristiglo 201 prijava, izabrano 90 novinarskih projekata

Na javni poziv pristigla je 201 prijava, a Povjerenstvo je odlučilo da će dodijeliti novčana sredstva projektima 90 novinara.

Zainteresirani novinari su prijavljivali novinarske projekte iz područja kulture; obrazovanja; industrije zabave; zdravstva; života u doba pandemije COVID-19 i njegovih posljedica: gospodarstva; sporta, promicanja tjelesne kulture i zdravog načina života;  lokalnih tema (komunalna, socijalna i druga pitanja od značaja za lokalnu zajednicu); posljedica i obnove nakon elementarnih nepogoda u Zagrebu, te lokalnih zajednica na području Republike Hrvatske; ekumenizma i religije; ranjivih skupina (djeca i mladi, treća životna dob, osobe s invaliditetom); ljudska prava i prava manjina u društvu; položaj žena u društvu i njihovog osnaživanja; odnosa Republike Hrvatske prema njenim građanima u dijaspori; međunarodnih odnosa i Europske unije i EU politike.

Posebni ciljevi koji se žele ostvariti ovim projektom odnose se na dodatni angažman novinarki i novinara i dubinsko istraživanje tema od javnog interesa, jačanje kritičkog kapaciteta i društvenog utjecaja elektroničkih publikacija, širenje broja tema i relevantnosti sadržaja elektroničkih publikacija, profesionalizacija novinarskog i autorskog rada u elektroničkim publikacijama, nagrađivanje i motiviranje novinara/novinarki za vrhunski autorski rad te jačanje autonomije novinara, navodi se u petak 16. travnja u priopćenju Agencije za elektroničke medije (AEM).

Novinarski projekti novinara i suradnika HKM-a također među izabranima

Inače, među izabranim projektima AEM-a za dodjelu sredstava nalaze se i projekti novinara i suradnika Hrvatske katoličke mreže (HKM). Kako je rekao glavni urednik HKM-a Siniša Kovačić, “danas kada je deficit kvalitetnog novinarstva jako smo sretni što su sva tri projekta novinara i suradnika Hrvatske katoličke mreže podržana od strane Agencije za elektroničke medije” te je čestitao djelatnici HKM-a Mariji Pandžić te suradnicima Ivanu Taševu iz Glasa Koncila i suradniku IKA-e Ivanu Matiću na odobrenim potporama. Također, Siniša Kovačić je dodao kako uredništvo HKM-a veseli što su među odabranim projektima koje će financirati AEM i projekt suradnika HKM-a Borne Marinića te Anite Treščec iz Tiskovnog ureda Varaždinske biskupije.

“Ovi novinari odabrali su izvrsne teme, što je potvrdila i komisija AEM-a te vjerujem da će ih obraditi na stručan i argumentiran način te tako još jednom potvrditi kako novinarska profesija nema alternative. Rehabilitacija kvalitetnog i odgovornog novinarstva, nasuprot interpretativnog, vođenog ekonomijom pažnje i manipulacijama je nužna, stoga mi s Hrvatske katoličke mreže priželjkujemo još više ovakvih natječaja i prilika u kojima će i katolički novinari potvrditi da su vrsni profesionalci”, istaknuo je glavni urednik HKM-a Siniša Kovačić.

Popis odabranih projekata Agencije za elektroničke medije za dodjelu sredstava pogledajte OVDJE.