Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Adventska duhovna obnova za mlade Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Adventska duhovna obnova za mlade Dubrovačke biskupije s područja gradskih župa i župa koje gravitiraju gradu, održana je u subotu, 3. prosinca, u prostorijama Župe sv. Petra na Boninovu.

Tema obnove bila je „Učitelju moj, da progledam!“ (Mk 10, 51), a predvodio ju je don Josip Šimatović, župnik župe i upravitelj svetišta Hrvatskih mučenika na Udbini.

Program se odvijao u poslijepodnevnim satima, a na početku se sudionicima obratio don Ivo Markić, povjerenik za mlade Dubrovačke biskupije i potaknuo ih da otvore srca Gospodinu.

U prvoj katehezi je predvoditelj duhovne obnove Šimatović, osvrćući se na pročitani ulomak iz Markovog evanđelja o ozdravljenju slijepca Bartimeja, istaknuo važnost molitve. Rekao je da čak i male, naizgled nebitne geste poput poljupca križa svako jutro ili izraza „dragi Bog“ mogu usmjeriti na pravi put.

U drugoj katehezi je župnik Šimatović govorio na temelju odlomka iz Lukinog evanđelja koji govori o susretu Marije i Elizabete. Potaknuo je mlade da im svaki susret bude radostan, misleći time na svaku interakciju s bilo kojom osobom. Povezujući to sa žalima koji su jednom bili oštri, ali su se tijekom godina dok ih je more valjalo prilagodili, oblikovali, takvi bi i mladi trebali biti u odnosu s drugima.

Sudionici su zatim imali priliku za ispovijed, razgovor s duhovnikom i osobnu molitvu te su mogli birati između tri radionice koje su organizirali animatori Dubrovačke biskupije. Na radionici „Jedna obitelj, jedno poslanje“ tema je bila sinoda, druga radionica ticala se volontiranja s nazivom „Sve ima cijenu, ljubav je besplatna“, dok je treća bila povezana s porocima nazivajući se „Ponuda ili zamka“.

Nakon radionica uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik iz Udbine, a animirao ga je zbor Speramus.

Na završetku obnove povjerenik Markić zahvalio je svima na dolasku i sudjelovanju, a predvoditelj Šimatović pozvao je mlade da dođu na Udbinu.