Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Krštenje šestog djeteta u obitelji Petrak

Dubrovnik (IKA)

Šesto dijete u obitelji Petrak, malog Liam Kaiu, u nedjelju 11. veljače na euharistijskom slavlju u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku krstio je dubrovački biskup Roko Glasnović, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Biskup je na početku rekao da se te nedjelje slavi VI. nedjelja kroz godinu, posljednja u vremenu kroz godinu prije početka korizme, ali i Svjetski dan bolesnika, Gospu Lurdsku i Svjetski dan braka.

U homiliji je biskup Glasnović promišljao o gubavcu iz evanđeoskog ulomka koji je došao Isusu motiviran vjerom. „Vjera često u bezizlaznim situacijama ostaje jedini ljudski oslonac. A Isus pred vjerom nikada ne ostaje ravnodušan, nego joj izlazi u susret. Vjera je hrabrost i prepuštanje Bogu i tamo gdje ljudska pomoć zakazuje i gdje su ljudi posve nemoćni. Vjera je životni stav poniznosti i molitve“.

Biskup je također govorio o odnosu prema gubavcima kroz Sveto pismo, o sv. Franji Asiškom i njegovom činu prema gubavcu te naveo primjer Raoula Follereaua, francuskog pisca koji se nazva „apostol oboljelih od gube“ jer je cijeli svoj život posvetio borbi protiv te bolesti. Spomenuo je kako se Isus borio protiv tadašnjeg mentaliteta koji je gubavce odbacivao, isključivao iz društva.

„Koliki su ljudi, poput Isusa, muškarci i žene puni evanđelja, otišli gubavcima našega vremena, beskućnicima, narkomanima, prostitutkama, izbjeglicama… Dodirnuli su ih gestom naklonjenosti, osmijehom i mnogi od njih su se doslovno izliječili od svoje muke i sami postali iscjelitelji“, primijetio je biskup te zaključio: „Ozbiljno shvaćanje evanđelja ima snagu koja mijenja život.“

Na kraju mise biskup je čestitao obitelji Petrak na krštenju njihova šestog djeteta, posebice najstarijem bratu koji mu je bio kum. Slavlje je glazbeno animirao zbor mladih koji redovito nedjeljom u 18 sati pjeva na euharistijskom slavlju, izvijestila je Dubrovačka biskupija.