Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: prva Večernja svetkovine Uzašašća Gospodinova

Dubrovnik (IKA)

Molitvu prve Večernje svetkovine Uzašašća Gospodinova, u srijedu, 20. svibnja, u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić s katedralnim župnikom don Marinom Lučićem.

„Bog bogat milosrđem po svom Sinu ostaje s nama u sve dane do svršetka svijeta. Kroz 40 dana se ukazivao onima najbližima, svojim učenicima, pokazao im je da je pobijedio svaki strah, smrt, pokazao im je da je živ. Pokazao im je svoje rane, dao im svoj mir“, rekao je katedralni župnik u uvodu u razmatranje pred Presvetim, u vazmenom vremenu, u predvečerje Uzašašća. Podsjetio i na riječi zabilježene u evanđelju o Isusovom odlasku k Ocu.

„Isus svojim uzašašćem želi i nas privući Ocu. Isuse, zato Ti se klanjamo jer nas već sada privlačiš ovom svojom otajstvenom prisutnošću. Jer nas Ti, zbog svoje velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo i mrtvi zbog grijeha, oživi. Ti nam daruješ novi život da prihvatimo da smo Tvojim uskrsnućem, Tvojom milošću spašeni. Želimo u ovom klanjanju i mi biti uzdignuti k Tebi, k Ocu, koji je bogat milosrđem. Ti uzlaziš Ocu svome i Ocu našemu, Bogu svome i Bogu našemu. Želimo da naše srce bude uzdignuto, da naš život bude uzdignut“, kazao je, uz ostalo, u molitvi župnik Lučić.

U prošnjama je izmoljena Molitva kardinala Tettamanzija, a nakon blagoslova s Presvetim i Molitva Gospi od Porata.

Liturgijsko pjevanje predvodila je Maja Marušić, voditeljica Mješovitoga katedralnog zbora, a vjernici su u katedrali s drugim katedralnim svećenicima i bogoslovom sudjelovali u molitvi kao i putem online prijenosa.