Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Započeo projekt "72 sata bez kompromisa"

Dubrovnik (IKA)

U organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik te u suradnji s Caritasom i Vijećem za mlade Dubrovačke biskupije započeo je u petak 14. listopada u Dubrovniku volonterski projekt "72 sata bez kompromisa".

Već od jutra krenulo se na različite strane Dubrovnika i okolice. Volonteri su bili raspoređeni na dvanaest akcija socijalnog, ekološkog i radnog tipa. Dubrovnik u ovom projektu sudjeluje osam godina i okuplja preko 250 volontera. U socijalnim akcijama korisnicima Caritasa Dubrovačke biskupije volonteri su uređivali domove, pripremali zidove za bojanje koje će onda volonteri obojati tijekom subotnjih akcija. Osim što su kroz fizički rad uređivali obiteljske kuće, ono bitnije od svega bilo je ući u domove ljudi družiti se s njima, saslušati ih i vratiti im osjećaj da su važni i potrebni društvu.

Dubrovački volonteri u petak su surađivali s udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Dva skalina” gdje su obojili ogradu i uređivali dječje igralište. Suradnja se nastavila i s Centrom za rehabilitaciju “Josipovac” gdje su obojili prostorije njihovog boravka. Osim navedenih, nekolicina volontera uređivala je prostorije starog samostana, čistila okoliš mosta dr. Franja Tuđmana i pripremala kreativne radinosti za sugrađane treće životne dobi.

Mladi Dubrovčani od 15 do 35 godina odlučili su tijekom volonterskog vikenda probuditi Dubrovnik i sve potrebite u njemu te će velika većina njih to nastaviti i poslije same akcije. Projekt “72 sata bez kompromisa” međunarodna je volonterska akcija koja je započela davne 1995. u Njemačkoj. Svake godine broj volontera, akcija i uključenih država se povećava. Zasad je u projekt uključeno deset europskih zemalja. Hrvatska je u projekt uključena osmu godinu zaredom i svake se godine povećava broj gradova i općina.