Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova svećenika, redovnika i redovnica Barske i Kotorske biskupije

Kotor (IKA)

Spomendan sv. Lucije, 13. prosinca okupio je u Kotoru po prvi puta kler dviju biskupija u Crnoj Gori na zajedničku adventsku duhovnu obnovu. U prvom dijelu predviđenom za svećenike, kotorski biskup Ilija Janjić pozdravio je barskog nadbiskupa i sve okupljene svećenike u dvorani Biskupije, izrazivši zadovoljstvo zbog prve zajedničke duhovne obnove.

Kancelar kotorske biskupije don Robert Tonsati održao je predavanje naslovljeno „Kršćanski caritas – revolucija ljudskosti u Rimskom carstvu“. Don Robert je pojasnio da je izbor teme vezan za blagdansko vrijeme koje karakterizira pojačana osjetljivost za ljude slabijeg imovnog stanja i društveno ranjivijih skupina što je osobito vidljivo u raznim humanitarnim i karitativnim akcijama.

Iako se skrb o siromašnima i bolesnima, općenito humanitarne aktivnosti, danas podrazumijevaju kao dio ljudskog i kršćanskog djelovanja, u prošlosti, osobito u prvim kršćanskim vremenima, bila je to novost koju je tek kršćanstvo donijelo tadašnjem grčko-rimskom svijetu.

Jezgra ranokršćanskog caritasa, obuhvatila je u svom sustavnom radu gotovo sva danas poznata polja humanitarnog djelovanja, a vrijedno je spomena da su iz nje nikle i prve bolnice koje su s Istoka prenesene na Zapad, te je općenito, unatoč neshvaćanju poganskog društva, kršćanstvo donijelo istinsku revoluciju u poimanju skrbi i ljubavi prema bližnjima.
Duhovni nagovor održao je u katedrali sv. Tripuna župnik u Nikšiću don Ivan Čapalija. Don Ivan je govorio o važnosti osobnog obraćenja u kontekstu došašća. Zarobljeni smo u vidljivo – kazao je don Ivan – a upravo smisao priprave je težiti k dimenziji nevidljivog.
Euharistijsko slavlje predslavio je kotorski biskup u zajedništvu s barskim nadbiskupom Rokom Gjonlleshajem, te svećenicima dviju biskupija. Biskup Janjić u propovijedi je govorio o potrebi poštivanja ljudskog dostojanstva u Crkvi. „Kada poštujem ljudsko dostojanstvo, onda ću imati i veće poštivanje prema njegovoj službi. U toj sredini je Bog, gdje se poštuje služba, tamo gdje se ne poštuje, onda je tu nered. To je temelj i same promjene, metanoje. Svetost je kada želim vršiti njegovu volju, a ona se vrši preko čovjeka. Tako je blaženi Gracija ostavio Boga na oltaru da bi poslušao Boga u njegovu poglavaru. Mi moramo malo po malo rasti u savršenosti: Božja savršenost je apsolutna i nedostižna, ali ipak moramo težiti k njoj“ – rekao je biskup Janjić.