Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova vjeroučitelja u Đakovu

Đakovo (IKA)

U organizaciji Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije od 19. do 21. svibnja u kući Milosrdnih sestara sv. Križa „Betanija“ u Đakovu održana je duhovna obnova za vjeroučitelje koju je vodio mr. sc. fra Matej Jovanovac.

Voditelj je u središte razmatranja stavio prispodobu o povjerenim talentima iz Matejeva evanđelja. Vjeroučitelji su bili potaknuti što više biti u tišini i šutnji kako bi se otvorili slušanju Božje riječi i susreli se s osobnim talentima povjerenim od Boga. Fra Matej je istaknuo kako je duhovna obnova dobra prilika početi raditi na sebi, osobito vjeroučitelji koji su poslani svojim učenicima donijeti što jasniju sliku Boga koji se objavio u Isusu Kristu. Kroz razmatranja fra Matej je naglasio kako je gospodar iz prispodobe darovao talente slugama, a zatim otputovao. Svatko je dobio talent. Bog se ponekad može činiti kao da je odsutan, ali vratit će se. Voditelj je istaknuo kako je dobro voditi brigu o talenatima koji su nam darovani, da trgujemo s njima, umnažamo ih, jer gospodar će se sigurno vratiti i tražiti odgovor što je učinjeno s talentima koje nam je darovao. Fra Matej je također snažno naglasio kako je upravo odnos s Bogom i ustrajan rad na tom odnosu najvažniji talenat koji vjeroučitelji trebaju umnažati. Sluga koji je zakopao svoj talent i odlučio se ništa ne poduzimati jer gospodar mu ništa nije značio, nije s njim htio imati nikakve veze. Takav sluga želi biti sam gospodar svog života i imati sve u svojim rukama, Bog u njegovom životu nije djelatan. Za takvoga slugu, Isus je još uvijek u grobu, mrtav. Vjeroučitelji su razmišljali i o onim slugama koji su talente doduše umnožili, ali nisu došli susresti gospodara kada se vratio. To su one sluge koje svojim darovima oduševljavaju druge, ali ih ne upućuju Kristu. To je ponekad teško uvidjeti, a događa se da druge vežemo za sebe, a ne vodimo ih Bogu. Pravi sluga sije s darovima i talentima koje ima, moli za one kojima je poslan, a darove ne koristi za samopromociju, nego za druge, u skrovitosti, da se ne uzoholi.

Duhovna obnova bila je prožeta zajedničkom i osobnom molitvom, euharistijskim klanjanjem i misom, bilo je prilike za sakrament pomirenja i razgovor s voditeljem, sve u ozračju zajedništva vjeroučitelja, izvijestio je nadbiskupijski Katehetski ured.