Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova za obitelji u Pastoralnom centru u Lovranu

Lovran (IKA)

Dvadesetak obitelji s djecom sudjelovalo je od 11. do 13. ožujka na duhovnoj obnovi u Pastoralnom centru u Lovranu.

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije bilo je to prvo okupljanje na nadbiskupijskoj razini u organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije. Voditelj duhovne obnove bio je dr. Josip Bošnjaković sa suradnicama iz Obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije Elizabetom Matuzović i Suzanom Matošević.

Posljednjeg dana okupljene je posjetio i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Potaknuo je roditelje i djecu da žive „radost ljubavi“ te da ono što su dobili na duhovnoj obnovi svjedočki prenesu i drugima koji su toga potrebni.

Nadahnuti Godinom „Obitelj – Amoris laetitia“ voditelji su program podijelili u tri tematske cjeline u kojima su govorili o radosti braka, očinstva i majčinstva. Nakon svakog uvodnog predavanja sudionici bi se podijelili u manje skupine u kojima su mogli naglas promišljati i iznositi svoja iskustva. Duhovnu obnovu obilježili su mali glineni ćupovi, na tragu evanđeoskog čitanja o svadbi u Kani, u kojima je Isus vodu pretvorio u vino. Ti su ćupovi postali simboličan izvor radosti i vjere sudionicima duhovne obnove, a u njih su ubacili svoje odluke i molitve za što čvršće bračno zajedništvo. Voditelj Ureda za obitelj mons. Ivan Nikolić pozvao ih je da te ćupove prinesu na oltar na zajedničkoj misi, zahvalivši im na sudjelovanju. Suradnica Ureda Vedrana Blašković izrazila je zadovoljstvo odazivom i sudjelovanjem izrazivši nadu da će s jenjavanjem pandemije Ured nastaviti s održavanjem redovnih programa okupljanja i edukacije obitelji.

Dr. Bošnjaković duhovnu je obnovu započeo Pjesmom nad pjesmama koja može biti nadahnuće bračnim parovima, ali i svim vjernicima. U Pjesmi nad pjesmama pojavljuju se tri osnovne dimenzije ljubavi: strast, odanost i bliskost. No prisutna je i četvrta dimenzija, Agape, darivanje i primanje, koja to objedinjuje.

„Ljubav je kao boja koja dodaje ljepotu u našu stvarnost“, rekao je voditelj. Sljedeće dvije tematske cjeline, očinstvo i majčinstvo, otvorile su temu ravnopravnosti spolova i predrasuda o podjeli uloga koje su se vjekovima taložile u ljudskoj svijesti. Iskustva sudionika potvrdila su da vrijeme i društvo danas ne prihvaćaju nekadašnju raspodjelu dužnosti unutar obitelji, mijenja se uloga očeva i majki, ali na taj način im se otvara mogućnost da supružniku i djeci daju i više nego u prijašnjim sustavima s jasno raspoređenim ulogama.