Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova za Viteški red Svetoga groba jeruzalemskoga u Krašiću

Krašić (IKA)

Članovi Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga (OESSH) okupili su se u Krašiću na blagdan Gospe Lurdske, u subotu 11. veljače 2023., na duhovnoj obnovi.

Misu u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva predslavio je docent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu vlč. Anđelo Maly.

U propovijedi se osvrnuo na lik bl. Alojzija Stepinca, čiji je spomendan proslavljen dan ranije. Podsjetivši na njegovo biskupsko geslo U tebe se, Gospodine, uzdam, rekao je da je pouzdanje u Boga bilo ono najuzvišenije što ga je vodilo i hrabrilo tijekom čitavoga života.

Propovjednik je okupljenima posvijestio da će svatko pred lice Božje stati ogoljene savjesti koja se neće moći sakriti, nego će morati dati svoje svjedočanstvo. Upozorio ih je da danas postoji opasnost od oblikovanja savjesti prema očekivanjima svijeta. Stoga ih je ohrabrio Stepinčevim riječima: „Kako god se, naime, redali događaji u svijetu, kako god se mijenjali nazori čovječanstva, iznad svega stoji stalno i nepomično Stvoritelj svijeta. On se ne mijenja, ni za režima demokracije, ni za režima diktature, ni za režima liberalizma, ni za režima apsolutizma. Njegov režim, režim Boga Stvoritelja izražen u Dekalogu i Evanđelju pristaje, kao ni jedan drugi, za sva vremena, za sve nacije, za sve prilike, za sve okolnosti.“

Stoga je na kraju pozvao da u iščekivanju konačnog susreta sa Stvoriteljem svi poput pšeničnog zrna palog na zemlju donesu rod, makar i malen, te da tu zemlju natope molitvama, zahvalama i dobrotom, pouzdajući se poput bl. Alojzija u Gospodina.

Uz vlč. Malyja misu je suslavio domaći župni upravitelj Ivan Vučak.