Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe za mlađe svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije

Livno (IKA)

U Duhovnom centru Družbe sestara Služavki Malog Isusa u Livnu od 23. do 26. kolovoza održane su duhovne vježbe za mlađe svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije zaređene u proteklih deset godina.

Od tridesetak pozvanih okupilo se 13 sudionika koji su tri dana pod vodstvom dr. Jakova Rađe iz Zagreba proveli u sabranosti i šutnji, u molitvi i promišljanju Riječi Božje da dublje osjete Božju blizinu i njegovu ljubav, spoznaju Božju volju i tako se duhovno ojačani vrate u svoje župne zajednice u kojima vrše svećeničko poslanje.

Povrh spomenutih mlađih svećenika na duhovnim vježbama u Kući Djeteta Isusa uz gostoljubivost časnih sestara sudjelovali su i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić te pastoralni vikar don Nediljko Ante Ančić. Ove duhovne vježbe imale su nekoliko novih, inovativnih naglasaka.

Voditelj je na uvodnom susretu naglasio da ih želi predvoditi i pratiti u duhu i prema preporukama sv. Ignacija. Zato je savjetovao da te dane prekinu sve sveze s izvanjskim svijetom i cijelo vrijeme održavaju šutnju kako bi bili što sabraniji i pozorniji čuti Božji glas (preko misli i osjećaja) i spoznati njegovu volju. Toga su se svi sudionici dosljedno držali. Razmatranja su bila dulja nego obično i trajala su po sat vremena. Nakon svakog razmatranja dobili su jednu ili dvije Molitvene vježbe u trajanju od sat vremena koje su obavili na temelju određenog svetopisamskog odlomka. Voditelj je detaljno protumačio i dao konkretne upute kako obavljati molitvene vježbe i što od misli i osjećaja koji se javljaju na kraju zapisati. Na susretima poslije večere upoznao je svećenike s temom razlučivanja duhova i dao koristan pregled kako u životu prema Poslanici Solunjanima razlučivati Duha Božjega od duha Neprijatelja čovjeka.

Sudionici su tijekom tih dana zajedno molili časoslov i slavili euharistiju koju je predvodio nadbiskup, a dr. Rađa održao kratke homilije. Predvoditelj je svo vrijeme bio na raspolaganju za duhovni razgovor ili za sakrament pomirenja. Bile su to zahtjevne duhovne vježbe u kojima se od sudionika tražilo više duhovne discipline i napora nego obično.