Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe za svećenike Vrhbosanske nadbiskupije

Sarajevo (IKA/KTA)

Karmelićanin o. Zvonko Martić voditelj je duhovnih vježbi za svećenike koje su u večernjim satima, 8. veljače počele u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

Na duhovnim vježbama sudjeluje nešto više od 20 vrhbosanskih svećenika na čelu s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom kardinalom Vinkom Puljićem.

U uvodnom razmatranju o. Zvonko Martić, koji je upravo kao član vrhbosanske bogoslovne zajednice završio svoj teološki studij te kao vrhbosanski svećenik stupio u Red bosonogih karmelićana, izrazio je radost što na duhovnim vježbama sudjeluje kardinal Puljić i druga braća svećenici od kojih većinu dobro poznaje. Poželio je da se svi zajedno tijekom vremena duhovnih vježbi, koje nisu nikakav odmor ili ljenčarenje nego vježbe duha, mogu nadahnuti Božjom riječju i svoj duh uzdignuti Bogu. Podsjetio je na riječi jednog od duhovnih mislilaca koji je kazao da je ptici svejedno je li vezana koncem ili debelim užetom jer ne može poletjeti te potaknuo okupljene da se, posebno u danima duhovnih vježbi, oslobode zemaljskih spona koje ih priječe da svoj duh uzdignu ka Gospodinu.

U prijepodnevnom razmatranju, 9. veljače o. Zvonko podsjetio je na scenu obraćenja sv. Pavla i njegov odaziv na Kristov poziv da Božju riječ ponese među sve narode. Govorio je i o duhovnom pozivu sv. Terezije Avilske koja je u razmišljanju o Kristovoj muci i križu uvijek pronalazila snagu da otvorena srca prihvati poteškoće i patnje u vlastitom životu te ih prikaže Kristu Gospodinu.

Misno slavlje u bogoslovskoj kapeli predvodio je kardinal Puljić uz koncelebraciju sudionika duhovnih vježbi. Prigodnu propovijed uputio je o. Zvonko koji je, između ostalog, podsjetio na Isusov poticaj iz Evanđelja po Mateju: „Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. Kada, dakle, dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću“. Napomenuvši da se ne mogu za isti posao primati dvije plaće, potaknuo je svećenike da uvijek budu svjesni Kristova poziva da rade za Kraljevstvo nebesko i za nebesku plaću te da poslanje, koje im je Krist povjerio, uvijek stavljaju u službu Bogu i bližnjima. Dodao je da u tom duhu smatra neobičnim kada se pojedini svećenik, redovnik ili redovnica tuže da njihov rad nije dovoljno priznat pred ljudima ističući da bi trebali raditi za nebesku plaću.

Liturgijsko pjevanje animirao je vlč. Mario Oršolić. Okupljeni svećenici rado su se pomolili za dušu svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije don Nike Luburića, preminulog u rujnu 2020. godine, koji je redovito sudjelovao upravo na ovim duhovnim vježbama te svirao orgulje i svojim moćnim glasom ispunjao svodove bogoslovske kapele.

U srijedu, 10. veljače svećenici će sudjelovati na misnom slavlju koje će predvoditi kardinal Puljić u sarajevskoj katedrali Srca Isusova na spomendan blaženoga Alojzija Stepinca.