Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovno-rekreativni tjedan Frame Đakovo na Braču

Đakovo/Brač (IKA/TU)

Duhovno-rekreativni tjedan đakovačke Franjevačke mladeži (Frame) održao se od 19. do 27. kolovoza u Postiri na otoku Braču, u Župi sv. Ivana Krstitelja.

Program je održan na temu „Gospodine, dođi i pogledaj!“ (Iv 11,34), koji je osmislila duhovna asistentica s. Gabrijela Tea Damjanović.

Tema tjedna zamišljena je da Gospodin dođe i pogleda sve loše, negativne emocije te pomogne framašima u preobrazbi takvih emocija u one pozitivne. Iz dana u dan različiti parovi animatora obrađivali su različite pozitivne i negativne emocije te poučavali framaše o važnosti rada na emocijama. Nakon predavanja, bilo je vrijeme razmišljanja o emocijama kroz različite radove u samoći, u paru ili u skupini.

Svako jutro započinjalo je jutarnjom molitvom Časoslova koja bi framaše, uz prigodne pjesme i nagovor, uvela u temu dana. Nakon toga uslijedilo je slobodno vrijeme koje se moglo iskoristiti za odlazak na plažu ili druženje s drugim framašima u prostoru pastoralnog centra. Poslijepodnevni sati bili su ispunjeni predavanjima, radovima u skupinama i plenumom u obliku skeča, pjesme ili razgovora o naučenome. Tijekom tjedna dvije animatorice organizirale su i zabavne večeri. Te večeri su kroz smijeh i šalu dovele do međusobnog zbližavanja sudionika. Vrhunac svakog dana bilo je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi, na kojem su framaši pjevali, svirali i čitali Božju riječ. Dan je završavao u crkvi večernjom molitvom ili klanjanjem.

Don Jure Martinić, kao i svake godine do sada, ljubazno je ugostio članove đakovačke Frame u Pastoralnom centru sv. Ivana Pavla II. Također, don Martinić svakodnevno je predvodio euharistijsko slavlje uz don Tončija Jelinčića.

Budući da se u Postiri već drugu godinu nalazi umirovljeni biskup Slobodan Štambuk, kroz osobne susrete ili zajednički razgovor mladi su imali priliku puno toga naučiti iz bogatog života mons. Štambuka, koji ih je ohrabrio na njihovom putu vjere. Kako kažu, posebno mjesto u srcu svih Framaša ima misa u kapelici sv. Josipa u masliniku iznad Postira, na kojoj se moglo naučiti mnogo o povijesti Postira. Đakovački framaši svoju zahvalnost domaćinu iskazali su pjevanjem bećaraca, uz pratnju harmonike i gitare.