Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovsko bdjenje u Centru za mlade u Rijeci

Rijeka (IKA)

Duhovsko bdjenje u organizaciji Ureda za pastoral mladih i Povjerenstva za kršćansku inicijaciju Riječke nadbiskupije održano je u predvečerje svetkovine Pedesetnice, u subotu 18. svibnja 2024. u centru za mlade „Bl. Miroslav Bulešić“ u Rijeci.

Misu bdjenja predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu s vikarom za pastoral Riječke nadbiskupije Mariom Gerićem i povjerenikom za mlade Riječke nadbiskupije Ivanom Seletkovićem. U programu bdjenja sudjelovali su i ovogodišnji novokrštenici, među kojima je Filip Menkinovski iznio svjedočanstvo o osobnom iskustvu živoga Boga i života u vjeri nakon obraćenja. Program duhovskog bdjenja zaključen je klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a zajedništvo okupljenih nastavilo se u druženju u prostorijama Centra.

U uvodom dijelu programa, ovogodišnji novokrštenici su, praćeni molitvenim zazivima za izljev darova Duha Svetoga, simbolično pred oltar položili sedam upaljenih svijeća za svaki od sedam darova Duha Svetoga. Polaganje svijeća bilo je popraćeno prigodnim nagovorom koji je uputio povjerenik za kršćansku inicijaciju Riječke nadbiskupije Josip Pende, tumačeći značenje svakog pojedinog dara.

U propovijedi nadahnutoj biblijskim čitanjima, koju je okupljenima uputio povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije Ivan Seletković, kazao je kako je kršćanska zadaća i poslanje navijestiti i donositi Krista svijetu, a to je nemoguće izvršiti bez sile i snage Duha Svetoga i iskustva osobnog susreta sa živim Bogom. Pri tome je pozvao okupljene da budu otvoreni poticajima Duha Svetoga i dopuste Bogu činiti silna djela, kako u njihovom tako i u životima svih kojima su poslani.

„Naša vjera i djela bez Duha Svetoga su mrtvi, oni postaju slova Zakona. Poslanje je Crkve, koja prima Duha Svetoga, izlaziti van prema drugima koji su u potrebi. U evanđelju nam Isus govori da je on živa voda i ako želimo da naša vjera i odnos s Bogom budu živi, ne možemo bez njega. Možemo moliti cijeli dan, a da se ne susretnemo s Bogom. Bît molitve je susret. Susret s Ocem koji me prihvaća, voli i ne osuđuje, koji me šalje drugima da budem kao Otac, da im idem u susret, da perem drugima noge i govorom o Kristu. To je zadaća kršćana: navijestiti, ali navijestiti djelima.

Da bismo mogli ljubiti drugog čovjeka i vršiti poslanje navješćivanja, potrebna nam je sila i snaga Duha Svetoga koju možemo dobiti samo u iskustvu živoga Boga. Ako naučim biti s Bogom i ako taj susret s njime počne mijenjati moj život, tada ću njegovom ljubavlju moći ljubiti druge, njegovim riječima tješiti druge, njegovom mudrošću biti poučen, njegovim znanjem donositi znanje drugima. Smisao kršćanstva nije koristiti evanđelje za našu samopromociju i stavove. Nije smisao ljudima dati sebe, nego im dati živoga Boga koji ne osuđuje čovjeka nego ga ljubi i želi uz sebe“, kazao je propovjednik.