Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovsko bdjenje u Varaždinskoj katedrali

Varaždin (IKA)

Posljednjeg dana Duhovske osmine, koju tradicionalno svake godine organizira Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije održano je Duhovsko bdjenje.

Sudionici su birali između tri odvojene pobožnosti: čitanje Božje riječi, molitva ružarija i klanjanje koji su bili organizarani na tri različita mjesta u sklopu Biskupijskog ordinarijata i varaždinske katedrale. Vrijeme boravka u pojedinom prostoru bilo je proizvoljno do zajedničke mise u katedrali koju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji s povjerenikom za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomirom Kosecom, gvardijanom franjevačkog samostana u Varaždinu fra Ivanom Miklenićem, kancelarom Varaždinske biskupije preč. Ivanom Rakom, duhovnikom u Dječačkom sjemenišu na Šalati vlč. Petrom Mlakarom i župnikom varaždinske župe sv. Fabijana i Sebastijana vlč. Josipom Đurinom.

Okupljenim vjernicima u ispunjenoj katedrali mons. Radoš je u homiliji govorio o važnosti Duha Svetoga kroz simboliku daha i disanja. Disati znači živjeti, imati daha. Duh Sveti je taj koji oživljuje Crkvu, od male okupljene zajednice Isusovih učenika u dvorani Posljednje večere sve do današnjeg dana. Čitava povijest Crkve po Duhu Svetom ispunjena je Isusovim dahom. Na kraju homilije biskup se posebno obratio mladima riječima: „tako mi je drago da su mladi ovih dana bili nositelji života Crkve i iščekivanja Duha Svetoga. Duhovi su rođendan Crkve, to je uvijek pomlađivanje Crkve. Dragi mladi, vi imate svježega Duha u svojim plućima, mi očekujemo da s vama i Crkva ponovno prodiše. Da, sa mladima. Oni jako dobro znaju da ih dah društva može i zagaditi, ali oni u sebi čuvaju svježim ono što im je Bog dao. Večeras posebno molimo za vas, da vaše disanje bude takvo da i nas zarazi dobrotom, zarazi evanđeljem, zarazi radošću i svim onim što Duh daje Crkvi po vama na jedan poseban način da i mi osjetimo svježinu i radost. Neka Gospodin bude večeras s nama, neka nas sve ispuni darom Duha, a vi ga ponesite tamo gdje jeste. Jedan dobri duh društva, obitelji, Crkve da se osjeti po vašem životu.“

Varaždinski biskup Bože Radoš

Misu je pjevanjem animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije, a na kraju misnog slavlja biskup je zahvalio organizatorima na čelu s povjerenikom za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomirom Kosecom koji su vjernike, različitim događanjima proteklog tjedna, pripremali na svetkovinu Duhova.

 

 

“Mladi su ovih dana bili nositelji života Crkve i iščekivanja Duha Svetoga”, rekao je biskup Radoš u homiliji.

Tijekom osam dana u biskupiji je uz pomoć različitih skupina, zajednica i pojedinaca održano takozvano Jerihonsko bdjenje od 0 – 24 sata. Mladi su imali i duhovnu obnovu koju je u utorak 26. svibnja predvodio p. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove na temu “Nova zora…”, a u petak 29. svibnja na već dobro poznatoj lokaciji “Kod Grgura”, ispred franjevačke crkve Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu održan je koncert Alana Hržice i sestara Halužan.