Budi dio naše mreže
Izbornik

Dušni dan u riječkoj katedrali

Rijeka (IKA)

Na Spomendan svih vjernih mrtvih – Dušni dan, 2. studenog riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodio je u katedrali sv. Vida u Rijeci misu zadušnicu za sve pokojne riječke nadbiskupe i svećenike.

„Današnji je dan usko povezan s jučerašnjim. Blagdan Svih svetih ispunja nas radošću, a današnji nas dan ispunja nadom. I jedan i drugi su dio istog otajstva, Božje ljubavi prema nama i njegovog plana spasenja. Taj plan uključuje posljednje poglavlje koje nazivamo svetost, o kojem smo jučer razmišljali. Danas molimo za našu pokojnu braću s uvjerenjem punim nade da je to i njihova sudbina. A sve to zaključujemo željom da činimo sve što je u našoj moći da bi svetost bila i naša sudbina.“

Nadbiskup je, citirajući papu Benedikta XVI., podsjetio kako Crkva naučava da je svetost zadaća svakoga čovjeka. Čovjeku je ostavljen slobodan izbor, biti ili ne biti u zajedništvu s Bogom. “Suprotnost svetosti nije grešnost nego promašen izbor puta“, rekao je nadbiskup. „Svetost proizlazi iz same činjenice da smo postali ljudi, stvoreni na sliku Božju. U tom pozivu svi ljudi postaju naša braća i sestre.“ Cilj je ljudskog života živjeti vječnu svetost u zajedništvu s Bogom. Nadbiskup je istaknuo kako je Krist jedini Put svetosti, ali taj Put ne isključuje mnoštvo različitih putova. Objasnio je da su i druge vjere jedan od puteva svetosti. „Vjerujemo da je Krist punina objave, ali time ne isključujemo i druge vjere i njihove puteve. Nitko nije isključen jer to je sudbina svih ljudi. Smisao i cilj našeg postojanja“, rekao je nadbiskup Uzinić.

Na kraju mise, nadbiskup koadjutor pomolio se nad grobnicom u kojoj su pokopana trojica riječko-senjskih nadbiskupa, Viktor Burić, Josip Pavlišić i Anton Tamarut.