Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvanaesti utorak sv. Antunu u Sesvetskim Selima

Zagreb (IKA)

U Župi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima u tijeku je pobožnost „13 utoraka sv. Antunu“. Dvanaestog utorka 30. svibnja misno slavlje predslavio je fra Juro Šimić, OFM Cap., provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Fra Juro Šimić, uvodeći u homiliju, rekao je da svece kojima se vjernik često moli treba i primjerom i djelima nasljedovati.

“Draga braćo i sestre, dragi štovatelji sv. Ante, nalazimo se u vremenu nakon proslave Pedesetnice kada je Crkva započela svoj javni život. Papa Franjo je u jednoj svojoj prigodi rekao da su sveci najljepše lice Crkve. Štovanje svetaca zauzima veliko i važno mjesto u životu nas vjernika. Svatko od nas moli se svom omiljenom svecu. Različitim svetcima posvećene su mnogobrojne crkve, kapelice. O njima znamo lijepo i mnogo govoriti, ali ih izgleda, u životu slabo nasljedujemo”, primijetio je propovjednik te citirao dio homilije sv. Antuna Padovanskoga.

“Različita su svjedočanstva za Krista. Poniznost, poslušnost, siromaštvo, strpljivost. O njima govorimo kada ih drugima pokazujemo životom. Riječ je živa kada život govori. Neka zato prestanu riječi, a govore djela. Prepuni smo riječi, a prazni djelima. Tako, dakle, govori sv. Antun Padovanski, svetac cijeloga svijeta. Ovu preporuku sv. Ante trebali bismo uzeti srcu i to ozbiljno”, upozorio je fra Šimić.

Nastavivši, u svojoj homiliji istaknuo je da i mnoge propovijedi “koje mi svećenici redovito izgovaramo ili koje vi vjernici slušate imaju svoj smisao samo ako ih se u djelu provedu. Osim toga, nemaju većeg smisla osim nadmudrivanja. Smisao nedjeljnih i drugih misnih homilija treba biti naše živo nastojanje oko primjenjivanja Božje poruke u naše konkretno življenje kako ne bismo ostali neplodni poput smokve iz Evanđelja za koju je Isus rekao da je treba odsjeći i iskorijeniti”, rekao je fra Juro Šimić.

Na kraju homilije naglasio je potrebu revnosti današnjih vjernika u prenošenju poruke Evanđelja drugima.

“Gdje je nestao proročki duh i žar nas kršćana danas, onaj duh i revnost koja je resila život sv. Ante. Zato, molimo da ustrajemo biti pravi i revni Kristovi učenici i štovatelji sv. Ante za čiji se blagdan pripremamo. Da bismo težili za Bogom i s Njim živjeli svoju svakodnevicu. Isus danas u Evanđelju Petru ne obećaje samo stostruku nagradu na ovom svijetu, nego mnogo više – život vječni. Neka nam Gospodin po zagovoru sv. Ante i svojim svetim Duhom pomogne da ne budemo kršćani samo imenom, već i da druge privlačimo i oduševljavamo za Krista i Evanđelje”, zaključio je fra Juro Šimić.