Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvije tisuće hodočasnika u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Više od 1200 članova molitvenog vijenca Prečistog Srca Josipova hodočastili su na blagdan svete Terezije Avilske 15. listopada u Nacionalno svetište svetog Josipa.

U Josipovo svetište članovi Josipovih vjenčića iz Nevinca, Makarske, zagrebačke Dubrave, Donje Stubice, Pule, Sesvetskog Kraljevca, Karlovca, Labina, Vođinca, zagrebačkog Jordanovca, Međugorja, zagrebačkog Španskog, Ivanić-Grada, Zaboka, Welsa u Austriji, Plovanije u Zadru, Grubišnog Polja, zagrebačke Trešnjevke, Kupinca, Završja, Štitara, HKM Austrije, Bjelovara, Županje, Medulina, Goričana, Gospića, Slavonskog Broda, Stenjevca, Biograda na Moru i Sesvetskih Sela predvođeni svojim duhovnicima i voditeljima pristizali su već u ranim jutarnjim satima, gdje su ih dočekivali Josipovi radnici te volonteri angažirani u projektu 72 sata bez kompromisa, predvođeni mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta.

Okupljeni oko lika svetog Josipa, hodočasnici su sudjelovali u pobožnosti svetom Josipu te su bili informirani o povijesti štovanja sveca i nastanka Nacionalnog svetišta u Karlovcu. Svečano misno slavlje predvodio je mons Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog u koncelebraciji s duhovnicima Josipovih vjenčića.

Koncelebrirali su: mons. Pavo Banić, župnik svetog Marka u Makarskoj, vlč. Ivan Brlečić, župnik Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici, fra Đuro Vuradin OFM Con, iz samostana svetog Franje u Puli, vlč. Antun Kolić, župnik Sveta Tri Kralja u Karlovcu, preč. Mirko Vukšić, Labinski dekan i don Stipo Brakalo, svećenik u Labinu, p. Tomislav Magić DI, župnik Bezgrešnog srca Marijina, Jordanovac, p. Miljenko Sušac, župnik Uznesenja BDM, Kupinec, pater Josip Krčmar, iz HKM Graz, Austrija, vlč. Josip Drvoderić, župnik svetog Leonarda, Goričan, don Dario Tičić, župnik svete Stošije u Biograd na Moru.

Ljepoti hodočasničkog slavlja doprinijeli su članovi župnog zbora „Sveti Josip“ pod vodstvom s. Blandine Rakarić te Josipovi radnici, vođeni s. Brigitom Badanjak i s.Mirtom Petričušić.

Pozdravljajući sve pristigle hodočasnike, duhovnik mons. Antun Sente kazao je kako se jedan vjenčić sastoji od 31 molitvenog člana, voditelja i duhovnika. Jedan molitveni član može biti i jedna obitelj. Tijekom proteklih 18 mjeseci formirano je 88 molitvenih vjenčića iz čega proizlazi da je u molitvenim vjenčićima aktivno preko 3000 molitelja. Rektoru Josipova svetišta poznata su sva imena molitelja. „Kakva je to duhovna snaga!? Veoma velika. Tu duhovnu snagu, odnosno ljepotu zajedništva, osjećamo danas na hodočašću molitvenih članova. Promatrajući sve vas osjetih jedno sveto ozračje, ne samo zbog godišnjeg susreta i mogućnosti da se konačno međusobno fizički susretnemo, već radi Kristove prisutnosti u zajednici molitelja, euharistije, sakramenta pomirenja, ali i u onom razmjenjivanju, prepričavanju doživljenih milosti po zagovoru svetog Josipa kojima se međusobno obogaćujemo. Ovo nije znanstveni skup, ni susret starih prijatelja, ovo je susret duša opterećenih različitim životnim križevima koje u duhovnoj aktivnosti pronalaze putokaz, snagu i sveti smisao postojanja i putovanja vremenitim i materijalnim svijetom te Bogu ususret”, kazao je na početku misnog slavlja mons. Sente.

U prigodnoj homiliji mons. Koren kazao je kako su došli kako bi prigodom proslave blagdana svete Terezije Avilske u Nacionalnom svetištu svetog Josipa prosili Josipov moćni zagovor. „Došli smo ovdje moliti zagovor svetog Josipa, ali i slijediti Josipov primjer te nadahnjivati se na njegovom primjeru života. U tome nas posebno uči sveta Terezija Avilska koja nas poučava kako je dobro uzeti svetog Josipa za učitelja molitve i duhovnog života”. Prisjetivši se jednog vjenčanja u kojem je mladenka tijekom svoje vjenčane privole umjesto ljubit ću te kazala čuvat ću te u sve dane života svoga, zapravo kazala najtočnije što je mogla reći. „Jer ljubav se sastoji upravo u tome da smo sposobni i voljni čuvati voljenu osobu. Naši su nas roditelji čuvali od trenutka rođenja. Mi smo danas došli svetom Josipu koji je čuvar svete Obitelji, čuvar i zaštitnik Crkve i naše domovine Hrvatske pa i našeg doma. Oni svećenici kojima je povjereno voditi svetište nazivaju se i čuvari svetišta. Čuvati ne znači sačuvati samo za sebe, već s ljubavlju prezentirati povjereno blago”.

„Pred nama je izazov slijediti svetog Josipa, a on je čuvar svega onoga što je lijepo i dobro. Stoga smo pozvani biti čuvari jedni drugih, jedni u drugima prepoznavati i davati poticaj za dobro. Čuvajmo jedni druge, budimo čuvari svojih obitelji, našeg hrvatskog naroda i darovane svete vjere po zagovoru svetog Josipa”, kazao je između ostalog mons Koren.

U popodnevnim satima održao se susret voditelja i duhovnika molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova na kojem su ponuđeni odgovori za produbljivanje duhovnog života molitvenih članova kao i za promociju štovanja svetog Josipa zaštitnika obitelji, Crkve i Domovine.

Vodstvo Josipova svetišta u Karlovcu osiguralo je hodočasnički ručak za sve hodočasnike. Službeni dio hodočašća završio je euharistijskim klanjanjem koje je vodio p. Miljenko Sušac.

Tijekom popodneva istoga dana Josipovo svetište posjetili su i župljani svetog Mirka iz Šeština predvođeni svojim župnikom mr. sc. Robertom Šreterom, župljani Uznesenja BDM iz Senja predvođeni svojim župnikom prof. Richardom Pavlićem, zatim župljani Svetog Kuzme i Damjana iz Slivnice i svetog Nikole Islama Latinskog, Zadarske nadbiskupije predvođeni župnikom don Lukom Šustićem. Hodočasnički su dan zaključili vjernici svetog Jurja iz Korenice predvođeni župnikom mons. Milom Čančarom. Sve ukupno oko dvije tisuće hodočasnika.