Budi dio naše mreže
Izbornik

Engleski i velški katolički biskupi izražavaju solidarnost s Crkvom u Zimbabveu

Harare (IKA)

Katolički biskupi Engleske i Walesa izrazili su solidarnost s Crkvom u Zimbabveu, hvaleći pritom pastoralno pismo biskupa Zimbabvea kojim brane dostojanstvo i temeljna ljudska prava tamošnjih katolika, s obzirom na duboku gospodarsku, zdravstvenu i političku krizu u kojoj se zemlja nalazi, a zbog čega je sigurnost građana ugrožena, piše u subotu 29. kolovoza Vatican News.

Biskup Declan Lang, govoreći u ime katoličkih biskupa Engleske i Walesa, kazao je da su kršćani širom svijeta nadahnuti hrabrošću koju je pokazala Crkva u Zimbabveu na čelu s nadbiskupom Hararea Robertom Ndlovuom u vremenu velike krize s kojom se suočava.

“Nedavno pastoralno pismo biskupa Zimbabvea kojim se poziva na istinu, pravdu i pomirenje snažno je svjedočenje patnje s kojom se suočavaju građani Zimbabvea”, izjavio je biskup Lang.

Podsjetimo, ranije ovoga mjeseca biskupi Zimbabvea objavili su pastoralno pismo pod nazivom “Ožujak nije završen” u kojem su iskazali žaljenje zbog ekonomske krize, produbljivanja siromaštva, nesigurnosti u dostavi hrane, te nezadovoljstvo zbog korupcije i kršenja ljudskih prava, kao i neučinkovitog odgovora vlasti na pandemiju koronavirusa COVID-19.

Uz ovu podršku engleskih i velških biskupa, kao i na javno iskazanu zabrinutost stranih diplomata zbog situacije u zemlji, biskupi i narod Zimbabvea dobili su podršku brojih drugih izvora, među ostalim, evangeličke zajednice u Zimbabveu, Južnoafričke katoličke biskupske konferencije, ekumensko-pastoralnog vijeća Svjetskog vijeća crkava (WCC), javlja u subotu 29. kolovoza Vatican News.