Budi dio naše mreže
Izbornik

Europska konferencija o međureligijskom dijalogu

Sarajevo (IKA/KTA)

Odjel za međureligijski dijalog Vijeća Biskupskih konferencija Europe (CCEE) iz Sankt Gallena (Švicarska) održao je u četvrtak 5. studenog „online“ konferenciju (webinar) o međureligijskom dijalogu, o čemu je izvijestio delegat Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za međureligijski dijalog mons. prof. dr. Franjo Topić, a prenijela Katolička tiskovna agencija.

Konferencija je u većem formatu trebala biti održana u Sarajevu od 21. do 23. travnja 2020. Sve je bilo pripremljeno ali se zbog situacije s covidom-19 morala otkazati. Webinar je stoga održan u manjem formatu negoli je planirano.

Konferenciji je predsjedao tajnik Odjela za međureligijski dijalog CCEE prof. Andrea Pacini iz Torina. Obrazložio je tematiku konferencije i rekao da ona nije pravi nadomjestak planiranoj konferenciji u Sarajevu, nego prilagođavanje novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. Pozdrav je uputio predsjednik Odjela i biskup Limerica (Irska) Brendan Leahy.

Uvodno predavanje Religije u službi bratstva u svijetu održao je predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso GuixotKardinal Ayuso je redovnik kombonijanac, rodom iz Španjolske. Bio je misionar u Egiptu i Sudanu, a zatim je predavao u Rimu na Papinskom institutu za arapske i islamske studije. Godinama radi u Vijeću za međureligijski dijalog, čiji je predsjednik od 2019.

Smatra se da je kardinal Ayuso jedan od autora poznatog dokumenta Ljudsko bratstvo koje su potpisali u Abu Dhabiju 2019. papa Franjo i veliki imam Ahmed al-Tayeb, rektor sveučilišta u Kairu. Kardinal je uglavnom predstavio Papinu novu encikliku Fratelli Tutti (4. listopada 2020.). Zasigurno je kardinal jedan od autora enciklike.

Rekao je da je enciklika temeljni dokument za razumijevanje i stvaranje općeg bratstva te da je ona kompas za snalaženje u današnjem nemirnom svijetu, a sada još zahvaćenom i pandemijom koronavirusa. Papa je sam encikliku nazvao socijalnom. Pisao ju je iz svoje vjere, ali otvoren prema svim religijama svijeta. Jedno od tretiranih pitanja su ljudska prava koja su univerzalna i trebaju biti temelj za sveopće ljudsko bratstvo. Sve religije su pozvane da stvaraju klimu bratstva i da izbjegavaju upotrebu nasilja i sile.

U tom kontekstu treba razumjeti i atentate u Francuskoj i Beču. Oni se ne mogu pravdati islamom, nego zloupotrebom vjere, a terorizam u ime bilo koje vjere, u biti je krivo tumačenje vjere. Ne može se ubijati u ime vjere „jer Bog nema potrebe da bude branjen ni od koga“. Enciklika poziva sve katolike, ali i sve vjernike i sve ljude da rade na miru, pravdi i općem bratstvu.

Drugo predavanje Religiozono obrazovanje između formalnog i onog skrivenog programa: etnografske perspektive od Europe do Srednjeg istoka održao je prof. Daniele Cantini, sa Sveučilišta Halle (Njemačka). Prof. Cantini je talijanski antropolog koji je nekoliko godina živio i radio u Jordanu i Libanonu. Posebno je istaknuo da je u Jordanu islam u javnosti i na učilištima za sve neupitan, iako ima osobnih diskusija i neslaganja.

Mons. Jean-Marc Aveline, nadbiskup Marseillea (Francuska), predsjednik Vijeća Francuske biskupske konferencije za međureligijski dijalog poslao je pismo u kojem veli da mu je prvi osjećaj tuga. Tuga da je došlo do takvih zločina, tuga jer su ti čini stvorili lošu klimu i strah u društvu.

Za raspravu nije bilo mnogo vremena. Među disktutantima bio je i mons. prof. dr. Franjo Topić. Prenio je pozdrave predsjednika BK BiH kardinala Vinka Puljića, koja je upravo tog dana zasjedala u Sarajevu. Sudionike je informirao da su biskupi osudili atentate u Francuskoj i Beču i pozvali na molitvu za pokojne i žive. Također je informirao o aktualnim reakcijama na te događaje koje su neki političari zloupotrijebili, radi lokalnih izbora u BiH. Mons. Topić pozvao je da se pripremljena konferencija održi u Sarajevu čim prilike dopuste.

Završne riječi i zaključke predstavio je nadbiskup Zbignevs Stankevičs iz Rige (Latvija), predsjednik Komisije za evangelizaciju i kulturu CCEE-a. Posebno je naglasio da su katolici i danas pozvani ostvarivati kraljevstvo Božje na zemlji.

Na Konferenciji je sudjelovalo 36 osoba, većinom delegata Biskupskih konferencija iz mnogih zemalja. Konferencija je bila sadržajno zanimljiva i tehnički uspješno organizirana. CCEE će objaviti i priopćenje o konferenciji. Odmah po završetku ovog webinara tajništvo CCEE-a na čelu s glavnim tajnikom mons. Martinom Michaličekom (Slovačka) poslalo je upitnik za ocjenjivanje održane konferencije.