Budi dio naše mreže
Izbornik

Filipinski biskupi potaknuli na molitvu za ozdravljenje nacije i za kraj pandemije

Manila (IKA)

Nacionalna molitvena kampanja za ozdravljenje nacije i završetak pandemije koronavirusa, inicijativa je koju je potaknula Filipinska biskupska konferencija u razdoblju od 15. kolovoza do 15. rujna, odnosno od svetkovine Velike Gospe do spomendana Gospe Žalosne. Biskupi pozivaju vjernike da svakog dana u dvanaest sati u školama, sjemeništima, župama i katoličkim zajednicama izmole deset Zdravomarija, prenosi Vatican News.

Inicijativa je predstavljena zajedno s pastoralnom porukom koju je potpisalo Biskupsko povjerenstvo za sjemeništa te Povjerenstvo za katehezu i katolički odgoj, u vidu početka nove školske godine. „Bog nas uvijek sluša, s njim ništa nije nemoguće“, stoji u tekstu u kojemu se katoličke fakultete i sveučilišta također poziva da šire socijalni nauk Crkve čija učenja pomažu u „suočavanju s ovom svjetskom pandemijom“. Upravo će to Filipincima „dati pristup istini koja će ih osloboditi neutemeljenih strahova i beskorisnih strepnji“.

Obraćajući se roditeljima i nastavnicima, biskupi ih potiču da se brinu za potrebe mladih u ovim „neobičnim vremenima“. Osigurajmo mladima miran rast i prikladan razvoj uma, tijela i duha, stoji u poruci. Prvenstveno iz razloga što „postoji svijet koji je veći i svjetliji od onog virtualnog na koji su mladi navikli tijekom karantene“, zaključuju biskupi.

Već u srpnju je Filipinska biskupska konferencija najavila 21 dan molitve za „nacionalno ozdravljenje“ zemlje. Odabrano razdoblje bilo je od 16. srpnja, na spomendan Gospe Karmelske, do 5. kolovoza, spomendana posvećenja bazilike Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore).

Prikazujući inicijativu župnicima svoje nadbiskupije Lingayen-Dagupan, monsinjor Socrates Villegas naveo je osjećaj „nemoći i obeshrabrenja“ koji već lebdi u zemlji te primijetio kako su zdravstveni hitni slučajevi i društveno-politički nemiri pobudili u ljudima osjećaj „nesposobnosti da nešto učine, da shvate kako biti Gospodinovi učenici“. Stoga su potaknuli na molitvu Djevici Mariji jer ako se nje držimo, rekao je nadbiskup, nikada nećemo biti bespomoćni.

Ključne riječi:
biskupi filipini molitva pandemija