Budi dio naše mreže
Izbornik

FMC „Svjetlo riječi“ dobitnik nagrade Najbolji izdavački poduhvat godine

Sarajevo (IKA)

Svečanom dodjelom nagrada u ponedjeljak 22. travnja 2024. zatvoren je 35. Sarajevski sajam knjiga i učila, a za najbolji izdavački poduhvat godine nagrađen je Franjevački medijski centar „Svjetlo riječi“, za četveroknjižje „Priroda Bosne i Hercegovine“ autora prof. Dalibora Balliana.

Četveroknjižje Priroda Bosne i Hercegovine obuhvaća knjige Zemlja planina Bosna i HercegovinaPolja i Visoravni Bosne i HercegovineRijeke Bosne i HercegovineJezera Bosne i Hercegovine koje su objavljivane u razdoblju od 2017. do 2023. godine.

Četveroknjižjem su po prvi put na jednom mjestu obuhvaćeni osnovni podaci o pojedinim bosanskohercegovačkim planinama, poljima, visoravnima, rijekama, jezerima i barama, njihovoj morfologiji, poziciji i ekologiji, te praktične i osnovne znanstvene spoznaje o njihovoj flori i fauni. Uz znanstveno utvrđene podatke koji su rezultat dugogodišnjeg istraživanja, tekstovi su obogaćeni povijesnim podatcima i predajama vezanima za određene lokalitete što čitatelje informira o njihovom manje poznatom kulturno-povijesnom značaju.

Odluku o dobitnicima nagrada donio je stručni žiri u sastavu: Asmir Kujović, Marija Fekete – Sullivan, Lejla Alimanović, Biljana Zarić i Aida Gavrić.

Članovi žirija su, dodijelivši nagradu FMC-u „Svjetlo riječi“, prepoznali četveroknjižje kao značajan izdavački poduhvat otvoren širokom spektru čitateljske publike koji je monografske priče o jedinstvenom i raznolikom prirodnom naslijeđu Bosne i Hercegovine okupilo na jednom mjestu da bi se o njemu moglo naučiti, u njemu uživati i sudjelovati u njegovu očuvanju.

Nagrađeno četveroknjižje Priroda Bosne i Hercegovine, kao i pojedinačne knjige koje su u njega uvrštene, mogu se naručiti putem mrežne knjižare „Svjetlo riječi“.

Na sajmu u Sarajevu sudjelovalo 113 izdavačkih kuća iz Bosne i Hercegovine i regije te su uručene sajamske nagrade žirija u 19 kategorija.