Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Josip Blažević: "Sv. Antun svetost je postigao sa 36 godina. Nema ništa važnijeg od toga!"

Zagreb (IKA)

Župa sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu cijeloga dana svečano slavi svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika.

Jedno u nizu dopodnevnih slavlja predvodio je provincijal franjevaca konventualaca fra Josip Blažević. U propovijedi je sv. Antuna predstavio kao “strah i trepet zlih duhova” te podsjetio da brojni kršćani redovito primaju sve sakramente, ali i dalje žive u strahu od zla, od moguće bolesti i smrti: “Istina je da Bog postoji ali, po uvjerenju ovakvih kršćana slabih u vjeri, on nije jači od ‘virusa’ Đavla. Barem nije jači u njihovim životima. Jer ih nije oslobodio od ove ili one bolesti, jer je dopustio ovu ili onu nezgodu koja ih je snašla.”

Fra Josip i sv. Antun

Ropstvo praznovjerju u svijetu takvi kršćani samo su zamijenili praznovjernim stavom u kršćanstvu: “Magijska svijest ostaje magijska svijest i kada se presvuče u kršćansko ruho. Zato kao hodočasnici sv. Antunu, više od uslišanja naših prošnja i molitava, u olujama svoga života, sa sv. Antunom želimo tražiti volju Božju. A volja je Božja naša posvećenje. Svetost možemo ostvariti u svim životnim situacijama. Zdravi ili bolesni, bogati ili siromašni.”

Provincijal fra Josip Blažević

Iz današnjeg evanđelja fra Josip je izdvojio Isusovo obećanje da oni koji povjeruju u Isusovo ime neće više ogovarati, prostačiti i Boga psovati, nego će govoriti novim jezicima, Antunovim jezikom: “Antunov jezik bio je ‘pero Duha Svetoga’. Tim jezikom govorit će i Antunovi štovatelji. Svjedočit ćemo istinu i kada to nije popularno, i kada zbog nje možemo izgubiti radno mjesto, ugled ili karijeru. Nećemo se prepasti prijetnji i zaplašivanja Đavla, lašca i oca laži.”

Pogled s ulaznih vrata crkve

“Jao Kristu od plašljivih kršćana! Jao Antunu od štovatelja koji samo nešto prosjače, a ništa nisu spremni pretrpjeti za Božju slavu! Dokad će se kršćani plašiti coprnjica i uroka ako je Isus Krist jači od Đavla? Vrijeme je da se Kristovi neprijatelji nas plaše, ne više mi njih!, naglasio je propovjednik.

Tisuće vjernika dolaze sv. Antunu

Homiliju je fra Josip zaključio porukom sv. Antuna današnjim vjernicima: “Ne bojte se! Ni đavla, ni bolesti, ni križeva, ni smrti. Samo se klonite grijeha. Sv. Antun je svetost postigao sa 36 godina. Nema ništa važnijeg od toga. Tu milost molimo od Sveca svega svijeta, da i mi postanemo sveti poput njega. To nam udijeli, sv. Antune. Amen.”

Djeca i ljiljani

Svečanu misu u 19 sati, koje će biti i u programu Hrvatskoga katoličkog radija, predslavi sisački biskup Vlado Košić, a svećenici su za slavlje sakramenta pomirenja na raspolaganju cijeloga dana. Pučka kuhinja u samostanskom vrtu nudi okrjepu, a sva prikupljena sredstva namijenjena su djelovanju Pučke kuhinje koja svakoga dana potrebnima dijeli više od 300 obroka.

Voditelj Pučke kuhinje fra Vladimir Vidović