Budi dio naše mreže
Izbornik

Francuski biskupi jamče odštetu žrtvama zlostavljanja i traže pomoć od Pape

Lurd (IKA)

U Lurdu je u ponedjeljak 8. studenoga završeno plenarno zasjedanje Francuske biskupske konferencije, najvećim dijelom posvećeno „traumi“ zlostavljanja, nakon objave izvješća Neovisnog povjerenstva o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi (Ciase), objavio je Vatican News.

„Prepoznali smo svoju institucionalnu odgovornost i odlučili krenuti putem zadovoljštine, otvarajući mogućnost posredovanja i davanja odštete žrtvama“. Na kraju plenarnog zasjedanja, mons. Éric de Moulins-Beaufort, nadbiskup Reimsa i predsjednik Francuske biskupske konferencije, pokazuje put kojim će Crkva u Francuskoj željeti i morati krenuti u bliskoj budućnosti kako bi se suočila sa seksualnim zlostavljanjima od strane klera, razmjeri kojeg otkriva izvješće Ciase objavljeno 5. listopada gdje se govori o više od 330 tisuća slučajeva nasilja nad maloljetnicima od 50.-ih godina prošlog stoljeća do danas. Ovaj put „čišćenja i zadovoljštine“, po priznanju samih biskupa, zahtijevao bi intervenciju Pape: „Budući da nas je on imenovao, molimo da nam pritekne u pomoć i pošalje nekoga u koga ima povjerenja da zajedno s nama istraži kako smo postupali i postupamo sa žrtvama i njihovima napadačima”, rekao je nadbiskup Beaufort u završnom govoru.

U biti, ono što francuski biskupi traže, navodi se u izvješću Vatican Newsa, jest to da im Papa pošalje referenta kako bi rasvijetlio njihovo djelovanje prema svećenicima zlostavljačima i svim žrtvama, odnosno svoj „onoj djeci, djevojčicama i dječacima, mladićima i djevojkama, koji potajnu plaču u dubini svoje duše i do posljednjeg dana svojega života kao odrasle osobe“. Njih je mons. Beaufort u svom govoru zamolio za oproštenje, kao što je to već učinio dan ranije javno kleknuvši na koljena na trgu ispred Bazilike Gospe od Krunice, gdje je održan „spomen“ i „pokornički“ čin za sve one koji su pretrpjeli tu užasnu ranu od predstavnikâ klera, a na kojem je sudjelovalo oko 120 sudionika plenarnog zasjedanja.

„Idemo prema osiromašenju naše Crkve“, objasnio je predsjednik BK Francuske, koji će u popodnevnim satima održati tiskovnu konferenciju na kojoj će predstaviti razmišljanja i rad zasjedanja francuskih biskupa. „Dobro nam je bilo iskusiti da nedvojbeno vrijedi biti ponižen, osiromašen, malen, ako nam to može pomoći da bolje upoznamo siromašne, isključene, prezrene… Oslobođeni smo zato da bismo pokazali da naša Crkva, ona kojoj pripadamo i kojoj želimo služiti, ne može biti institucija koja se bavi samom sobom, zaokupljena veličanjem same sebe”, istaknuo je nadbiskup Reimsa i predsjednik Francuske BK.

Mons. Beaufort je zajamčio tješnju suradnju s pravosudnim tijelima, te stalni rad na širenju protokolâ suradnje između biskupija i tužiteljstava, koji su već na snazi u nekim gradovima poput glavnog grada Pariza. „Od potpisivanja protokolâ s tužiteljima, s povjerenjem u pravosudna tijela naše zemlje, može biti samo koristi, ne štete“, rekao je predsjednik. „Božje oproštenje ne može poslužiti kao izgovor da netko tko je počinio zlodjelo ili se ogriješio o zakon izbjegne ljudskoj pravdi“, dodao je.

Osim toga djelovanja prema van potreban je i unutarnji rad na „dubokoj reformi“ Crkve kao institucije, na unutarcrkvenom planu, rekao je predsjednik FBK. Sinodalni put za kojim je Papa izrazio želju i pokrenuo ga može biti prilika za poticanje većeg slušanja i važnih promjena, smatra predsjednik Francuske BK koji je na kraju svoga govoru pozvao svećenike na veću budnost . „Postali smo svećenici zato da ponizno donosimo Kristovu utjehu, da mnogima zajamčimo Božju blizinu”, istaknuo je.

Predsjednik Francuske BK Eric de Moulins-Beaufort kleči na koljenima na trgu ispred Bazilika Gospe od Krunice u Lurdu. Foto: Agencija SIR