Budi dio naše mreže
Izbornik

Franjevci Bosne Srebrene u sklopu Karitativnog društva „Kruh sv. Ante“ nastavljaju pomagati stradalima na Banovini

Petrinja (IKA)

Gradilišta obiteljskih kuća u Petrinji u ponedjeljak 15. studenoga blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić u nazočnosti provincijala Bosne Srebrene fra Joze Marinčića te voditelja i ravnatelja Društva „Kruh sv. Ante“ u Zagrebu i Sarajevu fra Stipe Karajice i fra Petra Karajice.

Franjevci Bosne Srebrene u sklopu Karitativnog društva „Kruh sv. Ante“ nastavljaju i dalje pomagati stradalima u potresu na Banovini. Nakon što je krajem lipnja o.g. donacijama Hrvata vjernika iz Australije izgrađena kuća obitelji Đure Plavljanića, u selu Jošavica kod Petrinje, a zatim i kuća obitelji Ive Peraka u Glini, ovih dana započeli su radovi na izgradnji obiteljskih kuća Alojzija Tadića i Marina Vučka u Petrinji. Njihovi domovi u potpunosti su stradali u razornom potresu 29. prosinca 2020. te će ih franjevci obnoviti iz temelja do useljenja za što će biti izdvojeno oko 1.35 milijuna kuna.

U prigodi blagoslova gradilišta biskup Košić zahvalio je franjevcima na brojnim donacijama i svemu dobru što su zajedno s Caritasom Sisačke biskupije učinili za stradale na tom području. Podsjetio je i kako suradnja s Bosnom Srebrenom traje od vremena nakon Domovinskog rata kada su preuzeli župe Vojnić i Gvozd te kako je ovo samo nastavak te dobre suradnje i brige za vjernike, a koja će omogućiti tim obiteljima čvrst krov nad glavom.

Suradnju je pozdravio i provincijal fra Jozo, rekavši kako su i sami u Bosni i Hercegovini u ratu prošli kroz brojne nevolje te znaju što znači izgubiti dom i živjeti od dobrote ljudi. On je i pozvao sve ljude dobre volje da svoju kap dobrote ugrade u slap ljubav, a kako bi se mogle izgraditi te kuće i vratiti osmijeh na lice ljudi koji su u izgubili svoje domove.

O brojnim karitativnim projektima Kruha sv. Ante govorio je i fra Petar, istaknuvši kako je ta udruga do sada obnovila oko 500 kuća u Bosni i Hercegovini, u vremenima nakon rata, a u ovom trenutku traje obnova još desetak kuća u Konjicu. Na kraju brojnim donatorima bez kojih to ne bi bilo moguće zahvalio je fra Stipe, poručivši kako je to samo mali doprinos franjevačke ljubavi, blizine i solidarnosti za tračak nade i radosti stradalim obiteljima.