Budi dio naše mreže
Izbornik

Franjevci konventualci iz Hrvatske i Slovenije preuzimaju dansku misiju u Kopenhagenu

Kopenhagen (IKA )

Kopenhagen, (IKA) – Hrvatska i Slovenska provincija franjevaca konventualaca sprema se preuzeti dansku misiju u Kopenhagenu. U tu svrhu provincijali hrvatski fra Josip Blažević, i slovenski fra Milan Kos, od 1. do 3. veljače boravili su u Kopenhagenu, gdje su otpratili dvojicu svoje subraće, fra Tomislava Cvetka iz Hrvatske i fra Tomaža Majcena iz Slovenije, koji će započeti učenje danskog jezika kako bi kroz dogledno vrijeme mogli preuzeti upravljanje dvjema župama, župom Presvetog Srca Isusova i župom Presvetog Oltarskog Sakramenta, u središtu Kopenhagena. Susretu je nazočio i fra Miljenko Hontić, generalni asistent franjevaca konventualaca, koji je za tu prigodu u Kopenhagen stigao letom iz Rima.
Hrvatsko-slovenske franjevce ugostio je danski biskup Czeslaw Kozon, poljskoga podrijetla, i generalni vikar Niels Engelbrecht, s kojima su provincijali razgovarali o praktičnim pitanjima. Razgledali su prostorije kata biskupske kurije u centru Kopenhagena, ranije mjesto boravka isusovaca, koji je preuređen u samostan za dolazak franjevaca konventualaca u Dansku. Prostorije je još samo potrebno opremiti namještajem i pribaviti uporabnu dozvolu kako bi se franjevci u nju mogli nastaniti.
Drugoga dana boravka u Kopenhagenu središnji događaj bila je zajednička misa koju je predslavio fra Miljanko Hontić uz koncelebraciju šestorice franjevaca konventualaca iz Švedske koji su došli podijeliti radost nove prisutnosti franjevaca konventualaca u Danskoj. Fra Miljenko je u propovijedi izrazio radost što blagdanom posvećenog života Red franjevaca konventualaca započinje svoju prisutnost na danskom tlu. Biskup Kozon izrazio je dobrodošlicu i radost zbog dolaska franjevaca konventualaca na područje njegove biskupije. Predviđa se da bi franjevci konventualci upravljanje misijom mogli započeti kroz godinu dana.