Budi dio naše mreže
Izbornik

Godina dana od požara pariške katedrale Notre-Dame

Pariz (IKA)

Požar katedrale Notre-Dame izbio je 15. travnja 2019. i više od 500 vatrogasaca gasilo ju je devet sati.

Vatrena stihija uništila je drveno krovište i velik dio njezine unutrašnjosti. Istražitelji vjeruju da je požar počeo u krovnoj šupljini ispod samog tornja koji se i urušio. Tamo su restauratori koristili električne alate. Tog dana odložili su ih između 17 i 17 i 30 sati. Požar je počeo kojih sat i pol kasnije, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Također, ispostavilo se kako ni senzori nisu pravilno funkcionirali s obzirom na to da su dva zaštitara u katedrali izjavila policiji da su prvi put primijetili vatru kad je već sukljala tri metra u zrak oko 18 i 40 sati.

U vrijeme požara katedrala je bila u fazi obnove. Neki su bacili sumnju na tvrtke koje se bave radom na 150-godišnjem tornju, koji se srušio, dok su oko njega bujali plamenovi. Od četiri tvrtke koje su sklopile ugovore za obnovu u Notre-Dameu, dvije tvrtke, tvrtka za skele Europe Echafaudage i konzervatori umjetnosti Socra, imale su radove u tijeku u vrijeme požara. No, ni jedna od njih nije imala radnike u vrijeme izbijanja požara. Istražitelji još uvijek nisu sigurni je li požar u Notre-Dameu splet okolnosti ili pak nepažnja, piše rama-prozor.info.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je kako će katedralu obnoviti kroz pet godina te da će je učiniti ljepšom. Brojni Francuzi, ali i druge slavne ličnosti iz svijeta donirale su sredstva za obnovu jednog od pariških simbola.

S radovima na katedrali počelo se odmah nakon požara, no problem je stvorila velika kontaminacija čestica olova zbog čega su radovi prekinuti na neko vrijeme. Vojni general zadužen za obnovu Notre-Damea, Jean-Louis Georgelin, rekao je kako je još uvijek moguće da se katedrala ponovo otvori za Olimpijske igre 2024., kako je obećao Macron, ako svi „zasuču rukave“.

Hrabrošću ljudskog lanca vatrogasaca, policajaca i gradskih djelatnika spašena su umjetnička djela, relikvije i kruna od trnja za koju se vjeruje da je stavljena na Isusovu glavu prije nego je bio razapet. Prebačeni su u muzej Louvre na čuvanje. Vatrogasna služba u Parizu izjavila je da je operacija bila jedna od najsloženijih koju je ikada poduzela, te se u jednom trenutku strahovalo da bi cijela građevina mogla nestati u plamenu.

Izgradnja katedrale Notre-Dame započela je još u 12. stoljeću. Tijekom svog postojanja bila je domaćin brojnih povijesnih događanja kao što su krunjenja vladara. Pretrpjela je i desetine ratova te svoje građane čuva već osam stoljeća.