Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnjica pogibije snimatelja Lederera i blagoslov spomenika braniteljima

Hrvatska Kostajnica (IKA)

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, u srijedu 10. kolovoza obilježena je 31. obljetnica pogibije snimatelja Hrvatske radiotelevizije Gordana Lederera ubijenog na novinarskom zadatku 10. kolovoza 1991., a u Donjim Kukuruzarima blagoslovljen je spomenik svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane te civilnim žrtvama iz Domovinskog rata.

Komemoracija u povodu godišnjice smrti Gordana Lederera održana je na mjestu njegove pogibije, kod spomenika „Slomljeni pejzaž“.

Vijence su, među ostalima, položili članovi obitelji Lederer, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, članovi Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, Hrvatski generalski zbor, izaslanstvo Grada Zagreba, predstavnici mjesnih vlasti i braniteljskih udruga.

Molitvu za pokojnika predvodio je župnik Župe sv. Ante u Hrvatskoj Kostajnici fra Stjepan Jambrešić. Sudjelovali su i župnik u Topuskom fra Ante Pervan, župni vikar u Hrvatskoj Kostajnici fra Leopold Palić i kapelan Kapelanije sv. Kvirina Policijske uprave sisačko moslavačke don Ivo Borić. Misao vodilja svih koji su uputili riječi bila je da je Lederer bio izvjestitelj istine. To nam je danas najvažnije jer istina pobjeđuje – poručili su govornici.

U Donjim Kukuruzarima blagoslovljeno je svečano otkriveni spomenik svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane te civilnim žrtvama iz Domovinskog rata. Spomen-obilježje blagoslovio je fra Leopold Palić, uz sudjelovanje don Ive Borića i fra Ante Pervana.

U crkvi sv. Ilije slavljena je misa koju je predvodio fra Leopold. Don Ivo je u propovijedi naglasio da je hrvatski narod mučenički narod različitih grana, ali istog stabla koje se mora zalijevati molitvom, zajedništvom, dobrotom i blagošću. Dodao je da samo složna braća kuću grade. „Budimo vjerni Bogu, Domovini i pouzdajmo se u zagovor Nebeske Marije koja je na braniku Domovine“, pozvao je.