Budi dio naše mreže
Izbornik

Grb imenovanog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića

Banja Luka (IKA)

U povodu predstojećeg ređenja imenovanog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića, koje će biti u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure u subotu, 2. ožujka 2024., Katolička tiskovna agencija objavila je opis i tumačenje njegova biskupskog grba i gesla.

Plava boja ŠTITA simbol je mira, povjerenja, dubine, otvorenosti i sigurnosti, ali i usmjerenosti prema Nebu, prema „domovini gdje smrti više nema i gdje je radost vječna“ (Ulazna pjesma, Rimski misal, str. 770).

Ta zagledanost prema Nebu upućuje na središnji simbol prikazan u štitu, a to je KRIŽ koji je postavljen na brdu Humu iznad Mostara. Križ izrasta iz četiri kraka koji naznačuju GORUĆI GRM na Horebu, vrhu Sinaja, gdje je ONAJ KOJI JEST Mojsiju dao Ploče Dekaloga. Križ je podignut 2000. godine kao simbol dvomilenijskoga Jubileja rođenja Isusa Krista, Sina Božjega. On je izvorno misterij Kristova VAZMENOG OTAJSTVA, Njegove muke, smrti i uskrsnuća, kada je uskrsli Gospodin darovao svojim učenicima Duha Svetoga, Životvorca. Križ je i simbol patnji i stradanja Kristovih sljedbenika u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine. Kao spomen na Kristove godine života, visok je 33 metra, najviši križ koji je postavljen na području Bosne i Hercegovine.

Srebrna boja križa svjedoči o čvrstoći i jasnoći evanđeoskog načina života zbog čega su svoj život darovale i mnoge nevine žrtve na području Banjolučke biskupije, koje su u štitu prikazane s dvije ZLATNE PALME, simbolom mučeništva. Palme su zlatne boje koja svjedoči o neprocjenjivoj vrijednosti žrtve, s vjerom u nagradu vječnoga života: „Stoje pred prijestoljem i pred Jaganjcem, odjeveni u bijele haljine; palme im u rukama. Viču iza glasa: ‘Spasenje Bogu našemu koji sjedi na prijestolju i Jaganjcu!’“ (Otk 7, 9 – 10). Palme se nalaze u dnu križa jer svako vjerodostojno mučeništvo ima svoj izvor u Kristovoj muci i smrti na križu.

SREBRNA ZVIJEZDA, šestokraka, simbol je Bezgrješne Djevice Marije, spomen također na redovnike trapiste koji su od 1869. godine u Banjoj Luci, u samostanu Marija Zvijezda, svojom molitvom, žrtvom i radom unosili neizbrisiv trag u život Banjolučke biskupije. Gospin simbol upućuje i na dan biskupova imenovanja, 8. prosinca 2023.

U periferiji grba nalaze se redovite prepoznatljive sastavnice koje upućuju da je nositelj grba biskup: ZELENI ŠEŠIR s kićankama te križem na poleđini štita, odrazom KRIŽA iz banjolučke KATEDRALE sv. Bonaventure.

Ispod štita nalazi se ispisano biskupovo GESLO na hrvatskom jeziku: „U IME GOSPODNJE“, zazivni izričaj koji se na više mjesta nalazi u Svetom Pismu, a ovdje s posebnom mišlju na apostola Pavla i njegovo smjelo propovijedanje u Jeruzalemu (Dj 9, 28). Geslo koje vodi sve tri biskupske zadaće: i doktrinarnoga naviještanja i liturgijskoga posvećivanja i crkvenoga upravljanja. Geslo je na vrpci koja je istoga oblika kao i ona u grbu pape Franje, po čemu se naznačuje biskupova i biskupijska povezanost s Petrovim nasljednikom u Rimu.

Autor grba je vlč. Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.