Budi dio naše mreže
Izbornik

Grkokatolička liturgija za mlade u bazilici Srca Isusova u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U petak 7. lipnja, na završetku svetkovine Uzašašća Gospodnjega, koja se slavi osam dana, apostolski upravitelj Križevačke eparhije o. Milan Stipić, služio je Božansku liturgiju svetoga Ivana Zlatoustoga u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu, na kojoj se okupio veliki broj mladih te župe.

S o. Milanom su suslužili o. Marjan Jeftimov, dekan Stolnog dekanata i župnik Jastrebarskog, o. Nenad Krajačić, žumberački dekan i župnik Pribića i Pećnog, o. Ivan Pleše, karmelićanin i đakon Livio Marijan, eparhijski kancelar. Liturgiju je pjevao Muški zbor Ćirilo-Metodova kora, a posluživali su grkokatolički i isusovački bogoslovi i ministranti. Služenje liturgije po bizantskom obredu za mlade koji se okupljaju u bazilici u Palmotićevoj petkom navečer u 20.30 već je postala tradicija i redovito se služi.

Govoreći o završetku svetkovine Uzašašća i pripremi za svetkovinu Duhova, ordinarij križevački Stipić potaknuo je okupljene mlade da žive i rastu u Duhu Svetom jer to je Božji duh, Božja snaga i Božja sila kojoj nitko i ništa na svijetu nije ravno. Tumačeći naviješteno evanđelje u kojem Isus tri puta pita svoga učenika Petra ljubi li ga, istaknuo je važnost iskrenog razgovora s Bogom i neprestanog preispitivanja svoga odnosa s njim. S Bogom nema maski, uvijanja i zavaravanja jer pred njim sve to pada, a njegova dobrota i ljubav izazivaju nas na posve jasno i konkretno opredjeljenje.

„Petar je pogriješio, pokajao se i evo iskrena i otvorena srca iskazuje svoju ljubav Kristu. Prošao je jedan sasvim normalan ljudski put pada i ponovnog ustajanja, kao što ga često i mi prolazimo. Isus ne odustaje od Petra jer on pozna naša srca i naše slabosti, ali i naše mogućnosti da budemo dobri, vjerni i da se podignemo poslije naših padova, i da, poput Petra, činimo velike stvari. Molimo Svetoga Duha u ove dane pred Pedesetnicu da nas obnavlja i da po njemu i mi činimo velike stvari jer nas je Bog odabrao i obdario da mu budemo svjedoci“, rekao je propovjednik.

Velika većina nazočnih primila je svetu pričest pod obje prilike, kako jer to uobičajeno u istočnom obredu. Poslije liturgije uslijedilo je zajedničko druženje.