Budi dio naše mreže
Izbornik

Gvatemalski biskupi osuđuju kršenja ljudskih prava u migrantskim centrima

Meksiko (IKA)

Reagirajući na komentare meksičkih vlasti koje su obećale izvršiti pravdu za sve stradale muškarce u nedavnom požaru u migrantskom centru u gradu Ciudad Juárez u Meksiku, katolički biskupi Gvatemale uputili su apel, prenosi u subotu 1. travnja Vatican News.

„Dosta s eufemizmima. (…) Migracijski centri nisu skloništa, već zatočenički centri u kojima se krše ljudska prava osoba koje su u prisilnoj mobilnosti“, poručili su biskupi.

Požar u Ciudad Juárezu

Najmanje 39 migranata iz Gvatemale i drugih država Srednje Amerike (Hondurasa, Salvadora, Ekvadora, Kolumbije i Venezuele) stradalo je, a 28 ih je ozlijeđeno u ponedjeljak 27. ožujka kada nisu mogli izaći iz gorućeg migrantskoga centra u kojem su se obrađivali njihovi zahtjevi za azil u SAD-u.

Pretpostavlja se da je strah od neizbježne deportacije izazvao prosvjed koji je rezultirao time da je nekoliko migranata zapalilo madrace u prihvatnom centru, gdje je boravilo šezdeset i osam muškaraca dok su se njihovi zahtjevi za migraciju bili u obradi.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador kaže da su neki od njih zapalili požar, paleći madrace, nakon što su saznali da će biti deportirani natrag u svoje domovine, ali je naglasio da „nisu mislili da će to izazvati ovu strašnu tragediju“.

Nakon što je čuo za tragediju, papa Franjo je odmah potaknuo na molitve za poginule migrante i njihove obitelji. „Molimo se za migrante koji su stradali u tragičnom požaru u Ciudad Juárezu u Meksiku“, rekao je Sveti Otac tijekom pozdrava upućenog hodočasnicima španjolskog govornog područja na redovnoj općoj audijenciji u Vatikanu.

U svom priopćenju poslanom novinskoj agenciji Fides u četvrtak 30. ožujka, biskupi Odsjeka za pastoral ljudske mobilnosti Biskupske konferencije izrazili su solidarnost i ogorčenost zbog incidenta.

„Kao što smo i više puta rekli, Gvatemala ima primarnu obvezu ispuniti i provoditi prava građana i građanki da ostanu u svojoj zemlji u dostojanstvenim uvjetima i u skladu sa svojim pravima“, rekli su biskupi.

„Neispunjavajući ovu odgovornost, Gvatemala, a posebno službenici na dužnosti, suodgovorni su za događaje koji su se dogodili u požaru u migracijskom centru u Meksiku“, dodali su.

Izrazili su sućut i solidarnost s obiteljima svih žrtava tragičnog požara, te zazvali Božju utjehu za obitelji žrtava, ali su i oštro osudili ono što su opisali kao „napuštanje i nedjelovanje uključenih država“, polazišta, tranzita i odredišta, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
apel biskupi migranti požar