Budi dio naše mreže
Izbornik

Hamas optužuje Izrael da priječi kršćanima iz Gaze odlazak na sveta mjesta za Božić

Gaza (IKA)

Palestinski Hamas optužio je izraelske vlasti da kršćanima koji žive u pojasu Gaze onemogućuje odlazak na sveta mjesta u Jeruzalemu i Betlehemu za Božić, objavila je u četvrtak 8. prosinca KNA.

„Osuđujemo zabranu izraelskih okupacijskih vlasti kršćanima iz Gaze da za vjerske blagdane pristupe svetim mjestima u Jeruzalemu i Betlehemu“, piše u izjavi Hamasa, palestinske organizacije koja kontrolira pojas Gaze.

Hamas smatra da postupci izraelskih vlasti predstavljaju „grubu povredu prava na obavljanje vjerskih obreda“ i traži da Ujedinjeni narodi, međunarodna zajednica i organizacije za zaštitu ljudskih prava pozovu Izrael na odgovornost.

Palestinska novinska agencija Wafa u četvrtak je, pozivajući se na jednog predstavnika Grčke pravoslavne Crkve u Gazi, izvijestila da je oko 800 kršćana iz Gaze zatražilo od izraelskih vlasti dozvolu za odlazak na Zapadnu obalu Jordana. Oko 200 tih zahtjeva odbačeno je uz neuvjerljiva objašnjenja, piše agencija. Ti navodi nisu službeno potvrđeni.

Katolički župnik u Gazi Gabriel Romanelli izjavio je na upit KNA da točan broj izdanih dozvola nije moguće utvrditi, budući je Izrael povukao dio već izdanih isprava. Prema njegovim riječima, u pojasu Gaze trenutačno živi 136 katolika. Ukupan broj kršćana u Gazi iznosi 1.066, od čega su većina grčko-pravoslavni.

Za Božić 2021. nadležna izraelska Koordinacija za vjerske aktivnosti u zaposjednutim područjima (COGAT) prema vlastitim navodima odobrila je odlazak 500 kršćana iz Gaze. Pojas Gaze, površine 360 četvornih kilometara, izraelske su vlasti blokirale nakon što je ondje 2007. vlast preuzeo Hamas, objavila je KNA.